7 jesenných potravín, ktoré posilnia imunitu a dodajú energiu: Zabudnite na výživové doplnky, stačí tanier plný sezónnych plodov

jesen ovocie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nie všetko, čo prospieva zdraviu, musí vyzerať ako módny „superfood“. V obyčajných jesenných plodoch a zelenine sa skrýva prekvapivá sila, ktorá dokáže zlepšiť náladu, dodať energiu a ochrániť telo pred chorobami. Sú šťavnaté, chutné, plné vitamínov – a práve teraz majú svoju najväčšiu moc.

jesen ovocie

Jeseň je obdobím, keď príroda spomaľuje, no zároveň ponúka všetko, čo náš organizmus potrebuje na posilnenie imunity a prípravu na chladnejšie mesiace. Kým mnohí siahajú po doplnkoch výživy, stačí sa pozrieť do košíka s ovocím či na miestny trh. Tu je sedem potravín, ktoré by ste si mali zaradiť do jedálnička – a bez tekvice!

1. Jablká – klasika, ktorá nikdy nesklame

Jedno jablko denne dokáže urobiť pre zdravie viac, než by ste čakali. Obsahuje vlákninu a pektíny, ktoré podporujú trávenie, a dávku vitamínu C pre silnú imunitu. Pomáha tiež detoxikovať telo a zlepšuje stav pokožky. Najlepšie sú chrumkavé, mierne kyslasté jablká z domácich sadov – či už v ovsenej kaši, pečené so škoricou alebo ako rýchla desiata.

jablko

2. Hrušky – jemné, ale výživné

Hrušky patria medzi najšťavnatejšie plody jesene. Obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha regulovať hladinu cholesterolu a prospieva tráveniu. Ich sladká chuť poteší deti aj dospelých, no zároveň telu dodávajú hydratáciu, živiny a prispievajú k zdraviu srdca.

3. Bataty – sladké zemiaky pre energiu a zrak

Oranžové bataty sú bohaté na betakarotén – prekurzor vitamínu A, ktorý posilňuje imunitu, chráni zrak aj pokožku. Okrem toho obsahujú draslík, ktorý pomáha udržiavať normálny krvný tlak a pôsobí protizápalovo. Pečené s korením alebo rozmixované do krémovej polievky dokážu nahradiť klasické zemiaky a dodajú energiu aj pocit tepla.

4. Ružičkový kel – malý zázrak z rúry

Drobná kapustovitá zelenina, ktorú mnohí prehliadajú, no jej výživová hodnota je obrovská. Ružičkový kel obsahuje antioxidanty, vitamíny C a K, podporuje prirodzenú detoxikáciu organizmu a pomáha znižovať zápaly. Stačí ho upiecť s olivovým olejom a morskou soľou – výsledkom je chrumkavá, jemne sladkastá pochúťka.

5. Granátové jablko – exotická bomba vitality

Rubínovo červené semienka granátového jablka sú plné polyfenolov, vitamínu C a draslíka. Tieto látky chránia bunky pred oxidačným stresom, prospievajú srdcu a pomáhajú udržať pokožku mladistvú a pružnú. Skvele sa hodia do šalátov, jogurtov či smoothie – alebo si doprajte pohár čerstvo lisovanej šťavy.

6. Cvikla – krvavo červený posilňovač

Cvikla je skutočná jesenná stálica. Obsahuje kyselinu listovú, mangán a vlákninu, podporuje krvný obeh a zlepšuje výkonnosť organizmu. Pečená, surová alebo vo forme krémovej polievky pomáha telu zbavovať sa toxínov a dodáva energiu.

cvikla

7. Brusnice – malé plody s veľkým účinkom

Brusnice sú pokladom pre imunitu aj zdravie močových ciest. Sú bohaté na vitamín C a polyfenoly, pôsobia antibakteriálne a chránia telo pred infekciami. Vynikajú v ovsenej kaši, koláčoch aj ako domáci džem.

Jedzte sezónne – vaše telo sa poďakuje

Sezónne ovocie a zelenina sú nielen chutnejšie, ale aj výživnejšie. V období, keď dozrievajú prirodzene, majú najvyšší obsah vitamínov a minerálov. Žiadny doplnok stravy sa im nevyrovná. Jeseň je preto ideálnym časom, ako „naladiť“ jedálniček na rytmus prírody – posilniť telo, zlepšiť náladu a pripraviť sa na zimu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *