Afričan poradil, ako rozpoznať kvalitný pomaranč v obchode

pomaranc
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pomaranče sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. Málokto však vie, že existuje viac ako 400 ich odrôd, ktoré sa v podstate delia len do 2 skupín. Sladké a horké. Áno, existujú aj horké pomaranče. Tie sa však bežne nepredávajú, takže sa nemusíte báť, že by ste si ich domov priniesli z obchodu. Horké odrody sa používajú do džemov, cukríkov, pomarančových likérov, sirupov a čajov.

Hoci v obchodoch nájdeme len sladké, nie všetky, ktoré si doma ošúpeme, sú podľa našich predstáv. V skutočnosti je každé ovocie, ktoré si kúpime, malým tajomstvom. Či už ide o jablká, melóny alebo pomaranče, nikdy nevieme, či budú chutiť tak dobre, ako vyzerajú.

Ako spoznáte najlepší pomaranč

V prvom rade sa vyhnite mäkkému ovociu, pretože to môže byť znakom začínajúcej hniloby. Rôzne škrabance na šupke sú však v poriadku. Spôsobujú ich konáre stromov vo vetre. Hnedasté alebo zelené škvrny sú v poriadku, ale pozor na biele škvrny, ktoré naznačujú prítomnosť baktérií.

Zrelý a šťavnatý pomaranč by mal mať bez ohľadu na odrodu tenkú a sýto sfarbenú šupku. Nekupujte tie, ktoré sú príliš hladké a vyleštené, bývajú voskované. Zrelé ovocie má aromatickú vôňu, ktorú môžete cítiť aj cez šupku. Na dotyk je pevné a ťažké. Svetlo oranžová farba znamená suché ovocie.

Nemyslite si však, že čím väčší pomaranč, tým lepší. Veľké pomaranče majú často menej šťavy a chutia ako žuvačka. Skutočne šťavnaté a sladké plody sú stredne veľké a oválne. Pomaranče odvážte a vyberte si tie ťažšie. Ťažké pomaranče majú viac šťavy.

Jednou z najsladších a najbežnejších odrôd, takmer bez jadierok, je Navel. Navel možno voľne preložiť ako pupok a tento názov dostali pomaranče podľa typického znaku na spodnej strane. Podobá sa ľudskému pupku. Dobre si ho prezrite. Ak je v strede krúžok, našli ste matku, ktorá je veľmi sladká. Plody s bodkou v strede pupka budú o niečo menej sladké.

Pomaranče patria do chladničky

Pomaranče skladované pri izbovej teplote vydržia 10 až 14 dní, zatiaľ čo tie, ktoré sú uložené v chladničke, vydržia až 4 týždne. Majte na pamäti, že čím dlhšie pomaranče skladujete, tým viac strácajú na chuti. Vždy je najlepšie zjesť ich do 14 dní od zakúpenia, aby ste si mohli vychutnať ich čerstvú, štipľavú citrusovú chuť.

Ak si však plánujete pripraviť pomarančové smoothies, pokojne ich zamrazte. Zmrazené pomaranče si zachovajú svoju chuť až 6 mesiacov.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *