Ak chcete mať zdravé srdce, raňajkujte v týchto časoch

ranajky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Čas, kedy raňajkujeme, má na naše srdce väčší vplyv, než si myslíme. Touto otázkou sa zaoberali vedci. Okrem iného určili optimálny čas na konzumáciu prvého jedla a tiež vysvetlili, čo nám hrozí, ak to nedodržíme.

Vo vedeckej diskusii sa objavil nový prúd. Ide o chrononutriciu, vedný odbor, ktorý sa zaoberá súvislosťou medzi tým, v akom čase jeme, a naším zdravím. Táto korelácia je prekvapujúca a jej narušenie okrem iného veľmi zle vplýva na činnosť srdca a krvný tlak. Predstavíme vám závery, ku ktorým dospeli – na základe pozorovaní viac ako 100 000 ľudí – francúzski vedci v oblasti chrononutrície.

Biologické rytmy a raňajky

Chrononutricia sa delí na tri aspekty: pravidelnosť jedál (alebo ich nedostatok), počet jedál a čas ich konzumácie. Pred časom sme tu písali o tom, v akom čase by sa malo jesť posledné jedlo dňa. Je to veľmi dôležité, ale nie viac ako to, v akom čase jeme raňajky.

Predtým, ako odpovieme na otázku, v akom čase by ste mali zjesť prvé jedlo, sa však zamyslime nad tým, prečo je to také dôležité. Riešenie tejto hádanky spočíva v činnosti jednotlivých orgánov. Ukazuje sa, že mechanizmus tzv. biorytmu je náchylný na zmeny – nielen kvôli dennej dobe, ale aj ročným obdobiam. Na druhej strane, ak sa tomuto rytmu neprispôsobíme, hrozí okrem iného zvýšenie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

V akom čase jesť raňajky?

V roku 2009 bol spustený projekt NutriNet-Santé. Francúzski výskumníci uskutočnili kohortovú štúdiu s cieľom preskúmať vzťah medzi výživou a zdravím. Počas nasledujúcich 10 rokov boli do siete NutriNet-Santé pravidelne zasielané dotazníky od viac ako 100 000 ľudí, ktoré vedci zapojení do projektu analyzovali a premietli do záverov. Tie boli následne drastické.

Podľa výskumníkov francúzskej štúdie znamená každá hodina oneskorených raňajok zvýšené riziko ischemickej choroby srdca. Ako cituje portál medonet.pl, riziko infarktu u ľudí, ktorí pravidelne raňajkujú po 10. hodine (optimálny čas je medzi 7. a 9. hodinou), sa zvyšuje až o 28 percent! Je to preto, že oneskorenie je spojené so zvýšením hladiny glukózy, krvného tlaku a hladiny C-reaktívneho proteínu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *