Čas, kedy raňajkujeme, má na naše srdce väčší vplyv, než si myslíme. Touto otázkou sa zaoberali vedci. Okrem iného určili optimálny čas na konzumáciu prvého jedla a tiež vysvetlili, čo nám hrozí, ak to nedodržíme.
Vo vedeckej diskusii sa objavil nový prúd. Ide o chrononutriciu, vedný odbor, ktorý sa zaoberá súvislosťou medzi tým, v akom čase jeme, a naším zdravím. Táto korelácia je prekvapujúca a jej narušenie okrem iného veľmi zle vplýva na činnosť srdca a krvný tlak. Predstavíme vám závery, ku ktorým dospeli – na základe pozorovaní viac ako 100 000 ľudí – francúzski vedci v oblasti chrononutrície.
Biologické rytmy a raňajky
Chrononutricia sa delí na tri aspekty: pravidelnosť jedál (alebo ich nedostatok), počet jedál a čas ich konzumácie. Pred časom sme tu písali o tom, v akom čase by sa malo jesť posledné jedlo dňa. Je to veľmi dôležité, ale nie viac ako to, v akom čase jeme raňajky.
Predtým, ako odpovieme na otázku, v akom čase by ste mali zjesť prvé jedlo, sa však zamyslime nad tým, prečo je to také dôležité. Riešenie tejto hádanky spočíva v činnosti jednotlivých orgánov. Ukazuje sa, že mechanizmus tzv. biorytmu je náchylný na zmeny – nielen kvôli dennej dobe, ale aj ročným obdobiam. Na druhej strane, ak sa tomuto rytmu neprispôsobíme, hrozí okrem iného zvýšenie rizika kardiovaskulárnych ochorení.
V akom čase jesť raňajky?
V roku 2009 bol spustený projekt NutriNet-Santé. Francúzski výskumníci uskutočnili kohortovú štúdiu s cieľom preskúmať vzťah medzi výživou a zdravím. Počas nasledujúcich 10 rokov boli do siete NutriNet-Santé pravidelne zasielané dotazníky od viac ako 100 000 ľudí, ktoré vedci zapojení do projektu analyzovali a premietli do záverov. Tie boli následne drastické.
Podľa výskumníkov francúzskej štúdie znamená každá hodina oneskorených raňajok zvýšené riziko ischemickej choroby srdca. Ako cituje portál medonet.pl, riziko infarktu u ľudí, ktorí pravidelne raňajkujú po 10. hodine (optimálny čas je medzi 7. a 9. hodinou), sa zvyšuje až o 28 percent! Je to preto, že oneskorenie je spojené so zvýšením hladiny glukózy, krvného tlaku a hladiny C-reaktívneho proteínu.