Ak je žĺtok vo vajíčku takejto farby, nie je to kvalitný chov sliepok

vajicko zltko
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Niektorí ľudia bez rozmýšľania rozbijú vajcia do misky a prejdú k ďalšiemu kroku receptu. Nájdu sa však aj takí, ktorí si farbu žĺtka vezmú takmer pod lupu. Niekedy je takmer biely a inokedy má nádherne intenzívnu oranžovú farbu. Čo naznačuje jeho pigmentácia a ktorý je najzdravší? Pozrite sa na to teraz.

Čo je lepšie – bielok alebo žĺtok?

Na tvrdo alebo na mäkko, používa sa na krémové miešané vajíčka, nadýchané omelety alebo aj suché muffiny. Vajíčka sú nielen chutnou základnou surovinou na raňajky či večeru, ale aj ingredienciou, bez ktorej by sme nedokázali pripraviť mnohé recepty. Tento ľahko dostupný produkt sa skladá z dvoch hlavných častí, bielka a žĺtka.

Mnohé recepty si vyžadujú, aby sme použili len jednu zložku. Ktorá z nich je zdravšia? Na túto otázku neváhali odpovedať mnohí odborníci, ktorí v tom majú jasno. Ukázalo sa, že žĺtok má oveľa pestrejšie zloženie. Treba však vedieť, že je to aj kalorickejšia časť. Pomáha uspokojiť potrebu organizmu po mnohých vitamínoch a stopových prvkoch, ale zároveň je bohatá na tuky či cholesterol.

Vlastnosti žĺtka

Odborníci zdôrazňujú, že vajcia by mali byť súčasťou každodennej stravy. Zdravý človek ich môže jesť každý deň a týždenný limit by nemal presiahnuť 10 kusov. Jedzte s chuťou kombináciu bielka a žĺtka alebo si vyberte len jednu zložku. Ak nemáte radi bielok, použite do jedál intenzívnejšiu časť vajíčka. Aké výhody môžeme nájsť v žĺtku? V prvom rade na zozname stoja za zmienku:

  • vitamín A,
  • vitamín D,
  • vitamín E,
  • vitamín K,
  • vitamíny skupiny B,
  • kyselina listová,
  • cholín,
  • draslík,
  • horčík,
  • vápnik
  • fosfor,
  • železo,
  • zinok,
  • selén.

Aká farba žĺtka je najzdravšia?

Intenzívne oranžové a tmavé žĺtky sa už po generácie považujú za lepšie. Občas sa s takýmito vajcami stretneme v obchodoch alebo na miestnych trhoch, ale najčastejšie sú doménou tých, ktoré pochádzajú od dedinských sliepok. U kupovaných ešte stále prevládajú veľmi bledé a sotva zafarbené žĺtky, ktoré sú považované za produkt oveľa nižšej kvality a nemajú cenné vlastnosti. Často sa pýtame, či to má skutočný vplyv na realitu. Od čoho závisí farba žĺtka? Z vedeckého hľadiska je farba žĺtkov ovplyvnená prítomnosťou karotenoidov, t. j. špeciálnych pigmentov. Vedci, ktorí sa zaoberajú touto problematikou, dokázali, že dobré životné podmienky sliepok, t. j. kvalitné krmivo, prístup k tráve alebo čerstvému vzduchu, sa prejavujú tmavšou farbou vaječnej zložky.

Dobre zvolené krmivo by malo byť bohaté na zdravé tuky, vitamín A, vitamín D, vitamín E alebo pigmenty. Len takouto zmesou možno dosiahnuť zdravú, primerane tmavú a príťažlivú farbu. Je zaujímavé, že farba žĺtka môže byť často zavádzajúca. Sliepky z voľného chovu majú výhody života v otvorenom chove, a teda prístup k rastlinám alebo drobným červom. Takáto potrava je tiež bohatá na prírodné pigmenty, ktoré sa však nie vždy dostanú do vajca, čo spôsobuje, že žĺtok je pomerne bledý. Správne sýty žĺtok možno získať aj od sliepok chovaných v klietkach. To súvisí s kŕmením veľkým množstvom kukurice a farbením krmiva špeciálnymi prípravkami.

Môžete jesť surové vajce?

Na rozdiel od mnohých obľúbených potravín vajcia nestrácajú svoje cenné vlastnosti ani po dlhodobej tepelnej úprave. Z tohto dôvodu sa neodporúča konzumovať surové vajcia. Takáto voľba môže byť pre tráviaci systém veľmi nebezpečná. Tráviaci trakt nielenže zle znáša túto formu potravy, ale stáva sa aj náchylnejším na požitie mnohých baktérií, medzi ktorými vyniká najmä nebezpečná salmonela. Ide o infekčné ochorenie, ktorého prvé príznaky sa prejavujú bolesťami a kŕčmi v bruchu, vysokou horúčkou a neustálou hnačkou, ktorá vedie k rýchlej dehydratácii.

Ľudia s výrazne oslabeným imunitným systémom by mali byť pri konzumácii surových vajec obzvlášť opatrní. Chrániť by sa mali aj najmladší členovia rodiny. Odborníci radia, aby ste si vždy vyberali vajcia len zo spoľahlivých zdrojov alebo od dôveryhodných dodávateľov a skladovali ich v chladničke. Je dobré ich po vybratí z výlisku dôkladne opláchnuť pod vodou a až potom pristúpiť k ďalšej príprave. V rámci bezpečnostných opatrení tiež nezaškodí dôkladne si umyť ruky mydlom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *