Ak ste presolili polievku, urobte len toto a bude zase chutná

presolena polievka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Po približne desiatich rokoch samostatnej práce a šiestich rokoch prakticky každodenného varenia sa mi na môj vkus často stáva, že jednoducho stratím ruku a solím jedlo viac, ako by som chcel. Čo čert nechcel, manžel je nadšený, avšak ja a deti máme radšej solené jedlo, nie dochucované, takže ako takýto neporiadok napraviť?

Riediť, riediť, riediť

Ak je polievka alebo omáčka dostatočne hustá, siahnite po vode alebo nesolenom vývare a pokrm zrieďte. Pravdepodobne nedosiahnete úplný zázrak, ale mierne znížite koncentráciu soli. Dobre, toto riešenie zrejme napadne kuchynského analfabeta, ale čo ak riedenie neprichádza do úvahy?

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nový konsolidačný balíček: Obľúbené potraviny pekne zdražejú, rušia sa voľné dni a zmrazia dôchodky

Stavte na mliečne výrobky

Mliečne výrobky neutralizujú, takže ak je to vhodné, pridajte do jedla smotanu na šľahanie, jogurt alebo kyslú smotanu. Soľ trochu ustúpi do pozadia a možno nakoniec svoj recept aj trochu vylepšíte.

Vyskúšajte kyslé

Slanú chuť môže mierne neutralizovať alebo prebiť niečo kyslé. Preto nie je zlý nápad pridať do presoleného jedla citrónovú šťavu alebo ocot. Chémia je veda a dokáže zázraky. Dokonca aj v kuchyni.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zelenskyj odkazuje Slovákom jasné „nie“ v jednej otázke. Putinovi sa to páčiť nebude

Babičkina rada

Samozrejme, klasické babičkovské kulinárske rady vždy spomínajú, že treba uvariť ošúpaný zemiak, zavariť jablko alebo na chvíľu pridať chlieb. Daná surovina by mala absorbovať časť soli, takže ju po chvíli vyberiete a jedlo je o niečo jedlejšie.

Ako soliť a nepresoliť?

Nie je soľ ako soľ, niekto solí viac, niekto menej. Napriek tomu je dobré pri varení dodržiavať odporúčané množstvo soli, pretože práve to povestné solenie od oka spôsobuje presolenie jedla. Koľko soli je tak akurát?

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Predpoveď počasia na sobotu 6.septembra 2025

1 čajová lyžička soli na 1 liter polievky alebo omáčky
1 čajová lyžička soli na 4 šálky múky pri príprave cesta
1 polievková lyžica na 2 litre vody pri varení cestovín
V kuchyni je veľa prešľapov, ktoré sa dajú napraviť, ale stoja námahu a nervy, najmä keď podávate niečo iné, ako ste si vysnívali. Preto je lepšie problémom predchádzať a dodržiavať recepty.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *