Po približne desiatich rokoch samostatnej práce a šiestich rokoch prakticky každodenného varenia sa mi na môj vkus často stáva, že jednoducho stratím ruku a solím jedlo viac, ako by som chcel. Čo čert nechcel, manžel je nadšený, avšak ja a deti máme radšej solené jedlo, nie dochucované, takže ako takýto neporiadok napraviť?
Riediť, riediť, riediť
Ak je polievka alebo omáčka dostatočne hustá, siahnite po vode alebo nesolenom vývare a pokrm zrieďte. Pravdepodobne nedosiahnete úplný zázrak, ale mierne znížite koncentráciu soli. Dobre, toto riešenie zrejme napadne kuchynského analfabeta, ale čo ak riedenie neprichádza do úvahy?
Stavte na mliečne výrobky
Mliečne výrobky neutralizujú, takže ak je to vhodné, pridajte do jedla smotanu na šľahanie, jogurt alebo kyslú smotanu. Soľ trochu ustúpi do pozadia a možno nakoniec svoj recept aj trochu vylepšíte.
Vyskúšajte kyslé
Slanú chuť môže mierne neutralizovať alebo prebiť niečo kyslé. Preto nie je zlý nápad pridať do presoleného jedla citrónovú šťavu alebo ocot. Chémia je veda a dokáže zázraky. Dokonca aj v kuchyni.
Babičkina rada
Samozrejme, klasické babičkovské kulinárske rady vždy spomínajú, že treba uvariť ošúpaný zemiak, zavariť jablko alebo na chvíľu pridať chlieb. Daná surovina by mala absorbovať časť soli, takže ju po chvíli vyberiete a jedlo je o niečo jedlejšie.
Ako soliť a nepresoliť?
Nie je soľ ako soľ, niekto solí viac, niekto menej. Napriek tomu je dobré pri varení dodržiavať odporúčané množstvo soli, pretože práve to povestné solenie od oka spôsobuje presolenie jedla. Koľko soli je tak akurát?
1 čajová lyžička soli na 1 liter polievky alebo omáčky
1 čajová lyžička soli na 4 šálky múky pri príprave cesta
1 polievková lyžica na 2 litre vody pri varení cestovín
V kuchyni je veľa prešľapov, ktoré sa dajú napraviť, ale stoja námahu a nervy, najmä keď podávate niečo iné, ako ste si vysnívali. Preto je lepšie problémom predchádzať a dodržiavať recepty.