Ak vidíte toto na zemiakoch, určite ich nejedzte. Môžete sa otráviť

zemiaky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Zemiaky patria k najobľúbenejším potravinám na Slovensku. Nájdeme ich na tanieri takmer denne – ako prílohu, v polievkach, prívarkoch či pečené na plechu. Ich dostupnosť a variabilita z nich robia stálicu v našej kuchyni. Nie každý zemiak je však vhodný na konzumáciu. Niektoré môžu byť dokonca zdraviu nebezpečné.

Kedy sa zemiakom radšej vyhnúť

Ak hľuzy začnú klíčiť alebo ich povrch získa zelenkastý nádych, je lepšie sa im vyhnúť. Práve vtedy sa v nich hromadí solanín – látka, ktorá je pre ľudský organizmus toxická.

Mierne zafarbenie šupky nemusí byť ešte dôvodom na paniku. Po ošúpaní a kontrole dužiny je možné takéto zemiaky po dôkladnej tepelnej úprave ešte použiť. Ak je však zelená aj dužina alebo je sfarbenie rozsiahle, najbezpečnejšie riešenie je zemiak vyhodiť.

Čo je solanín a prečo je nebezpečný

Solanín je prírodný jed, ktorým sa rastliny bránia pred škodcami a slnečným žiarením. V malých množstvách sa nachádza aj v bežných zemiakoch, no jeho hladina prudko stúpa práve v klíčiacich a zelených hľuzách.

Jeho konzumácia môže vyvolať tráviace ťažkosti, ako sú nevoľnosť, vracanie či hnačka. Vo vyšších dávkach je škodlivý aj pre zvieratá. Dôležité je preto nepodceňovať prvé varovné signály, ktoré nám zemiaky vysielajú.

Zničí solanín vysoká teplota?

Aj keď pečenie alebo smaženie pri teplote nad 170 °C dokáže znížiť množstvo solanínu, úplne ho neodstráni. To znamená, že jedinou spoľahlivou ochranou je dôsledný výber surovín. Bezpečné sú iba zemiaky bez známok klíčenia a zeleného sfarbenia.

Ako si zabezpečiť bezpečnú prílohu

Ak chcete minimalizovať riziko otravy, siahnite po čerstvých, pevných a svetlých hľuzách. Správne skladovanie na tmavom, chladnom a suchom mieste pomáha predchádzať klíčeniu a udržuje zemiaky dlhšie v dobrej kondícii.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *