Ako dlho môžete skladovať sušené huby? Vydržia niekoľko mesiacov

susene huby
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Sušené huby sú skutočným pokladom jesene – voňavé, plné chuti a ideálne do polievok, omáčok či pirohov. Mnohí si však myslia, že raz usušené vydržia roky bez ujmy. Odborníci upozorňujú, že to nie je pravda. Aj najlepšie usušené huby časom strácajú arómu, chuť a môžu byť dokonca zdraviu nebezpečné.

Ako dlho vydržia sušené huby?

Na rozdiel od rozšírenej predstavy nemajú sušené huby neobmedzenú trvanlivosť. Ich maximálna doba použiteľnosti je približne 12 mesiacov, a to len vtedy, ak sú skladované v suchu, chlade a vzduchotesnej nádobe.

Po roku začínajú pohlcovať vlhkosť zo vzduchu, ich farba bledne, vôňa slabne a štruktúra sa stáva gumovitou. Ak sú uložené v otvorenom pohári alebo plastovom vrecku, riziko plesní sa ešte zvyšuje. Po uplynutí tejto doby môžu byť nielen bez chuti, ale aj nebezpečné.

susenie hub

Ako zistiť, že huby už nepatria na tanier?

Staré alebo pokazené sušené huby možno rozpoznať podľa niekoľkých znakov. Ak zmenili farbu na sivú či hnedastú, majú zatuchnutý alebo plesnivý zápach, prípadne sa na nich objavili zhluky alebo prachový povlak, už nie sú vhodné na konzumáciu.

Aj keď na nich nevidno plesne, toxíny sa môžu nachádzať priamo v štruktúre huby. Ich konzumácia môže spôsobiť bolesti brucha, hnačku či zvracanie, v horších prípadoch až otravu. Ak si nie ste istí ich stavom, radšej ich vyhoďte.

Správne skladovanie predĺži čerstvosť

Aby si sušené huby zachovali svoju chuť a arómu čo najdlhšie, uchovávajte ich v tesne uzavretých sklenených pohároch alebo kovových dózach, ideálne v tmavej a chladnej skrinke, mimo dosahu svetla, tepla a vlhkosti.

Výbornou voľbou sú aj vákuové vrecká alebo nádoby s pohlcovačom vlhkosti. Ak sušíte aromatické druhy, ako sú hríby, suchohríby či kozáky, oplatí sa ich chrániť pred svetlom – takto si zachovajú svoju farbu a vôňu aj o niekoľko mesiacov dlhšie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *