Ako ochrániť paradajky pred plesňou zemiakovou? Overené domáce postreky a rady

plesen siva paradajky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Domáce paradajky chutia najlepšie, no ich pestovanie prináša aj riziko chorôb. Pleseň zemiaková môže v priebehu pár dní zničiť celú úrodu. Pozrite sa, ako jej predísť a čo funguje, ak už zasiahla vaše rastliny.

plesen siva paradajky

Paradajky ohrozuje pleseň zemiaková. Poznáte jej príznaky?

Každý záhradkár vie, že paradajky z vlastnej záhrady sa chuťou nedajú porovnať s tými z obchodu. Ich pestovanie však nie je bezstarostné, najmä ak sa objaví pleseň zemiaková (Phytophthora infestans), ktorá každoročne ničí úrody na Slovensku.

Táto nebezpečná hubová choroba sa šíri rýchlo, najmä vo vlhkom a chladnom počasí s teplotami okolo 15 °C. Spoznáte ju podľa hnedých škvŕn na listoch a stonkách, ktoré postupne tmavnú a zväčšujú sa. Choroba rýchlo napáda aj samotné plody – paradajky tvrdnú, hnijú a stávajú sa nejedlými. Bez včasného zásahu rastlina postupne odumrie.

paradajky

Prevencia je základ: Ako pestovať paradajky bez plesne?

Ak chcete minimalizovať riziko plesne, začnite už pri výbere odrôd. Medzi tie odolnejšie patria napríklad ‚Philovita‘, ‚De Berao‘, ‚Picolino‘, ‚Dasher‘ či ‚Phantasia‘, ktoré sú dostupné aj na slovenskom trhu.

Pri výsadbe dodržte dostatočné rozstupy – ideálne je sadiť paradajky minimálne 70 cm od seba, aby mali rastliny priestor a lepšie sa im vetralo. Prehustená výsadba zvyšuje riziko vzniku plesní.

Ak pestujete paradajky vo fóliovníku, skleníku alebo v nádobách na terase, chráňte ich pred dažďom a zbytočným zvlhčovaním listov. Polievajte vždy ku koreňom, nie na listy, aby ste zabránili šíreniu choroby.

Kontrola rastlín a rýchly zásah sú kľúčové

Záhradku kontrolujte pravidelne, najmä počas vlhších dní. Ak spozorujete prvé príznaky plesne – tmavé škvrny na listoch alebo plodoch – okamžite odstráňte napadnuté časti rastliny. Zvyšky nikdy nedávajte do kompostu, ale zlikvidujte ich mimo záhrady, aby ste zabránili ďalšiemu šíreniu infekcie.

Domáce postreky proti plesni paradajok: Recepty pre slovenské podmienky

Ak chcete chrániť paradajky ekologicky a lacno, vyskúšajte tieto osvedčené domáce postreky:

Výluh z prasličky roľnej (Equisetum arvense)
Praslička roľná obsahuje kremík, ktorý spevňuje pletivá rastlín a zvyšuje ich odolnosť voči plesniam. Na prípravu výluhu zalejte 5 g sušenej prasličky 1 litrom horúcej vody a nechajte lúhovať 5 až 10 minút. Po vychladnutí postriekajte celé rastliny – výluh netreba riediť. Používajte ho 2- až 3-krát týždenne, no minimálne týždeň pred zberom plodov postreky ukončite, aby sa nezmenila ich chuť.

Kvasnicový postrek (z droždia)
Na prírodný postrek z droždia budete potrebovať 100 g čerstvého droždia (jedna klasická kocka) a 1 pohár cukru. Droždie s cukrom premiešajte a nechajte odstáť približne 2 hodiny. Potom zalejte 10 litrami vlažnej vody a dôkladne premiešajte. Na samotné použitie rozrieďte 1 pohár zmesi v 10 litroch vody a nastriekajte na listy a stonky paradajok.

Medené prípravky ako posledná možnosť
Ak sú rastliny výrazne napadnuté, môžete použiť aj prípravky na báze medi, ktoré sú bežne dostupné v slovenských záhradkárstvach. Vždy dodržiavajte dávkovanie uvedené na obale, aby ste nepoškodili rastliny ani úrodu.

Kedy a ako aplikovať postreky?

Postreky aplikujte skoro ráno alebo večer, keď nie je silné slnečné žiarenie. Vyhýbajte sa aplikácii počas dažďa alebo pred búrkami – voda by postrek zmyla a jeho účinok by sa stratil. Pre čo najlepšiu ochranu opakujte postreky pravidelne, najmä v období vlhšieho a chladného počasia.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *