Paradajky sú na Slovensku jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny. Milujú ich dospelí aj deti. Niet divu, pretože dobre chutia a sú cenným zdrojom antioxidantov. Ako teda skladovať paradajky, aby zostali dlho čerstvé?
Nie každý to vie, ale prvé paradajky mali zlatistú farbu. Túto zeleninu poznali predovšetkým len obyvatelia dnešného Mexika, Ekvádoru, Peru a Bolívie. Keď Španieli spočiatku objavili paradajky v Južnej Amerike, správali sa k nim veľmi rezervovane. Nakoniec ich nazvali „peruánskymi jablkami“ a rozhodli sa ich priniesť do Európy. Až kráľovná Bona prišla do Poľska, ktoré počas vlády Žigmunda Starého dovážalo obrovské množstvá ovocia a zeleniny z Talianska.
Prečo jesť paradajky?
Paradajky sú veľmi zdravé. Oplatí sa ich jesť kvôli cennej zložke lykopénu. Ide o organickú chemickú zlúčeninu s antioxidačnými vlastnosťami. Konzumácia paradajok môže výrazne znížiť riziko infarktu. Okrem toho konzumácia tejto zeleniny zlepšuje trávenie a posilňuje imunitu. Zaujímavé je, že podľa vedcov konzumácia veľkého množstva paradajok chráni aj pred škodlivými účinkami slnečných lúčov. Je to vďaka karotenoidom obsiahnutým v paradajkách, ktoré sa ukladajú v našej pokožke a chránia nás pred žiarením.
Neodtrhávajte stopky z paradajok!
Bohužiaľ, veľká skupina ľudí v obchode odtrháva stopky z paradajok, pretože chce, aby mali menšiu hmotnosť. Je to veľká chyba, pretože stopky sú prirodzenou ochranou paradajok. Chránia ich pred hubami a plesňami. Niekedy však paradajky vystavené v obchodoch už nemajú stopky a niektoré majú aj vetvičky. V takom prípade zamestnanci predajní stopky odstránia, aby paradajky ochránili pred poškodením.
Dôvodom je veľmi jemná šupka, ktorá, ak sa roztrhne o stopky, môže výrazne urýchliť hnitie zeleniny. Odborníci však majú v tomto smere jasno. Ak máte možnosť, odporúča sa kupovať paradajky spolu so stopkami. Doma sa ich potom snažte čo najdlhšie neodtrhávať a najlepšie tak urobte až tesne pred konzumáciou. Zelenina tak zostane dlhšie čerstvá.
Ako dobre skladovať paradajky?
Názory na to, ako efektívne skladovať paradajky, sa dosť rozchádzajú. Existuje mnoho zástancov skladovania tejto zeleniny v chladničke. Iní obhajujú ponechanie paradajok pri izbovej teplote. Podľa odborníkov paradajky vôbec netreba uchovávať pri nízkych teplotách. Optimálna teplota na skladovanie paradajok je medzi 7 a 10 stupňami Celzia. Na čo by ste určite mali pamätať, je ukladať paradajky stopkou nahor. Predídete tak možnému poškodeniu šupky. Paradajky tiež nenechávajte na veľmi slnečnom mieste.