Ani netušíte, že tieto potraviny obsahujú látku, ktorú vylučuje hmyz. Slováci ich kupujú denne

nakupovanie obchod potraviny
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mnohé potraviny, ktoré denne kupujeme, obsahujú prídavné látky s názvami, ktoré znejú ako z chemického laboratória. Hoci väčšina z nich je zdravotne nezávadná, niektoré majú prekvapivý pôvod – napríklad šelak (E904). Ide o prísadu, ktorá dodáva výrobkom lesk, chráni ich pred vysychaním a predlžuje trvanlivosť.

nakupovanie obchod potraviny

Čo je šelak a ako vzniká

Šelak je prírodná živica živočíšneho pôvodu, ktorú produkuje drobný červcovitý hmyz žijúci v juhovýchodnej Ázii. Tento hmyz sa živí miazgou stromov a samičky po jej nasatí vylučujú lepkavú látku, ktorá na vzduchu tuhne do podoby lesklej živice.

Tá sa potom zozbiera z konárov, vyčistí od zvyškov hmyzu, rozomelie, prepláchne vo vode a vysuší. Výsledkom je šelak v podobe prášku alebo šupiniek, ktorý sa ďalej používa v rôznych odvetviach priemyslu.

Kde sa šelak používa

V potravinárstve má šelak označenie E904 a slúži ako glazúra a ochranná vrstva. Stretnúť sa s ním môžete napríklad na:

  • čokoládových bonbónoch,
  • cukríkoch,
  • žuvačkách,
  • alebo aj na ovocí – najmä jablkách a citrusoch.

Jeho úlohou je vytvoriť lesklý povrch, zabrániť strate vlhkosti a predĺžiť čerstvosť potravín. Vďaka tomu vyzerajú výrobky atraktívne a vydržia dlhšie.

Nielen v potravinách: aj v kozmetike a medicíne

Šelak má široké využitie aj mimo potravinárstva.

V kozmetickom priemysle sa používa ako prísada do lakov na nechty, riaseniek, rúžov či farieb na vlasy. V minulosti sa z neho vyrábali aj leštidlá na drevo, pretože vytvára tvrdý, lesklý a odolný povrch.

V medicíne sa šelak používa napríklad na obalovanie tabliet alebo ako súčasť zubných materiálov. V staroveku sa ním farbili textílie a kože a v 17. storočí ho maliari považovali za cennú surovinu.

Je šelak bezpečný?

Aj keď pochádza zo živočíšneho zdroja, šelak je považovaný za netoxickú a zdravotne bezpečnú látku. Napriek tomu môže prekvapiť vegetariánov a vegánov, ktorí sa snažia vyhýbať produktom živočíšneho pôvodu. Preto sa oplatí čítať etikety – najmä ak chcete vedieť, čo sa skutočne skrýva vo vašej potravine.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *