Tieto sladkosti obsahujú hmyz a cvrčky a Slováci ich jedia každý deň

potraviny hmyz
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

V poslednom čase vyvolalo veľké vzrušenie rozhodnutie EÚ povoliť používanie cvrčkovej múky v potravinách pre ľudí. Málokto si to pamätá, ale hmyz v potravinách nie je žiadna novinka. Chrobáky sú okrem iného aj v zložkách obľúbených sladkostí!

Európska komisia schválila cvrčkovú múku na používanie v EÚ začiatkom tohto roka. Začiatkom februára portál Fakt písal o tom, že tento potravinový výrobok je skutočným luxusom. Kilo môže stáť dokonca viac ako nová kabelka z módneho domu Guess alebo Moschino.

Chrobáky jete a ani o tom neviete. Sú v obľúbených sladkostiach

Ako pripomína portál poradnikzdrowie.co.uk, začiatkom roka 2023 Európska únia odsúhlasila aj povolenie používať chrobáka múčnatku a larvy drozdov v potravinách. Dva roky predtým EÚ súhlasila s povolením používania výrobkov s kobylkami sťahovavými.

Málokto si uvedomuje, že v skutočnosti už roky kupuje sladkosti s chrobákmi. Dokonca ich možno nájsť na pultoch veľkých obchodných reťazcov pri pokladniach! Okrem iného hovoríme o M&M’s. Napríklad ich verzia mliečnej čokolády (68 %) v cukrovej poleve vo forme čokoládových lupienkov obsahuje farbivá, z ktorých jedno je košenila. Môže sa objaviť v oz výrobkoch s označením ako E120, karmín, kyselina karmínová, prírodná červená 4 alebo farbivo košenila.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Denný horoskop na štvrtok 13. februára 2025

Košenila je farbivo, ktoré dodáva výrobkom tmavočervenú farbu. Získava sa zo sušeného, rozomletého hmyzu kaktusových lariev, arménskych lariev alebo poľských lariev. Na výrobu jedného kilogramu košenily je potrebné pri vysokej teplote usmrtiť 155 000 kusov hmyzu.

Karmín sa nenachádza len v M&Ms. Používa sa aj v iných potravinách, ktoré majú červenú farbu – v liehovinách, omáčkach, pečive, mäse a dokonca aj v jogurte. Toto farbivo sa už stáročia používa aj pri výrobe odevov vďaka svojim vlastnostiam, vďaka ktorým je trvanlivejšie ako niektoré syntetické farbivá.

Prečo sa hmyz používa v čokoláde?

Hoci si mnohí ľudia myslia, že jesť hmyz je nechutné, vedci sa domnievajú, že môže byť dobrou alternatívou mäsa. Obsahujú veľa bielkovín, ktoré sú potrebné na to, aby ľudské telo správne fungovalo. Ich chov si zároveň nevyžaduje toľko emisií uhlíka, spotreby energie a vody ako produkcia mäsa. Pre podniky, ktoré sa zaoberajú výrobou potravín, môže využívanie hmyzu znamenať značné úspory. Hmyz má tiež pomerne široké využitie. Môže sa používať na výrobu čokolády a iných cukroviniek, ale aj na pizzu, chlieb, cestoviny, omáčky, zeleninové jedlá, náhrady mäsa a nápoje podobné pivu a iné.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
LIDL predával pochúťku, z ktorej má človek zlé stavy. Vrátia vám peniaze

Ako sa označuje hmyz v čokoláde?

Hmyz sa do sladkostí pridáva už dlho, ale málokto si to uvedomoval. Všetko preto, že väčšina z nás nečíta zloženie výrobkov, ktoré kupujeme. Z tých, ktorí to robia, mnohí pravdepodobne nevedia, čo niektoré názvy a symboly znamenajú. Ak sa v čokoláde nachádza hmyz, tieto položky v zložení to naznačujú:

  • Acheta domesticus – to je latinský názov pre cvrčka domáceho;
  • Tenebrio molitor – z latinského názvu pre múčnatku;
  • Locusta migratoria – z latinského mena kobylka sťahovavá;
  • E904 – je označenie pre šelak, prírodnú živicu získavanú zo sekrétu lariev (stromových chrobákov);
  • E120 – označuje košenilu, farbivo z kaktusových lariev. Niekedy sa v zložení uvádza ako: „červený karmín“ alebo „karmín“.

Tu sú obľúbené výrobky s obsahom červov v zložkách

Od roku 2023 sa môže v potravinárskej výrobe používať prášok cvrčka domáceho a larvy mrlíka (v mrazenej, pastovitej, sušenej alebo práškovej forme). Oveľa skôr boli povolené iné zložky z hmyzu vrátane niektorých farbív. Práve kvôli nim ste pravdepodobne už viackrát jedli výrobky s obsahom červov v zložkách. Tu sú niektoré z najobľúbenejších:

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na Slovensko mieri sneženie: Ktoré oblasti zasiahne najviac?

Čokolády Kinder Schoco-Bons majú lesklú vrstvu vyrobenú z šelaku.

Látka označená ako E904 je prírodná živica získavaná z výlučkov červov (chrobákov žijúcich v stromoch).

Čokoláda Milka s farebnými kvapkami tiež obsahuje šelak. Pokrýva malé farebné pastilky, ktoré sa nachádzajú v tablete. Niektorí ľudia si ich mýlia so Smarties, ale ich obal je z rastlinného karnaubského vosku a včelieho vosku.

Aj obľúbené M&M’s obsahujú červíky. V tomto prípade je príslušnou zložkou E102 alebo košenila. Ide o farbivo z kaktusových červov. Niekedy sa uvádza v zložení ako: „červený karmín“ alebo „karmín“.

Želé fazuľky Sour Trolls Worms Luminary sú tiež farbené karmínom. E102 sa nachádza aj v iných gumených pochúťkach.

Proteínové cestoviny sú ďalším výrobkom s hmyzom v zložení. V tomto prípade sa najčastejšie používajú larvy belorítky a cvrčky (schválené na použitie v potravinách v roku 2021). Nájdete ich aj v zložkách výrobkov s vysokým obsahom bielkovín, napríklad tyčiniek.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *