Babička prezradila, aká bylinka urobí z vývaru tú najlepšiu polievku. Stačí malý kúsok

vyvar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Niektoré jedlá netreba modernizovať. Vývar je tradičný poklad našej kuchyne – zohrieva, lieči a upokojuje. No existuje jedna jednoduchá prísada, ktorá z neho dokáže vyťažiť maximum. Nejde o bujón, maggi ani mäso s kosťou. Je to niečo nenápadné, ale výnimočne účinné – a dnes ho už takmer nikto nepoužíva.

vyvar

Reč je o ligurčeku lekárskom, starej bylinke so silnou vôňou a chuťou, ktorá pripomína známu dochucovaciu omáčku maggi. Práve vďaka nej sa vývar mení na polievku, ku ktorej sa vždy radi vraciate. Vývar s ligurčekom je to, čo vám vo vašej kuchyni chýbalo.

Ligurček – zabudnuté zlato slovenskej kuchyne

Ligurček lekársky bol kedysi bežnou súčasťou každej domácej záhrady a kuchyne. Dnes ho nahradili rôzne instantné koreniny a bujóny, čo je škoda – ligurček totiž nielen zvýrazňuje chuť, ale podporuje aj zdravie.

Prečo sa oplatí používať ligurček vo vývare:

  • pomáha pri trávení a zmierňuje nadúvanie,
  • pôsobí močopudne – podporuje čistenie organizmu,
  • má protizápalové a antibakteriálne účinky,
  • obsahuje éterické oleje, flavonoidy a triesloviny,
  • posilňuje imunitný systém,
  • stimuluje krvný obeh a kedysi sa považoval aj za prírodné afrodiziakum.

Ak do vývaru pridáte ligurček, získate nielen intenzívnejšiu chuť, ale aj prirodzený spôsob, ako pripraviť ľahko stráviteľnú a zdraviu prospešnú polievku. Nemusíte použiť celý čerstvý zväzok – postačí aj sušený ligurček, hoci ten čerstvý má neporovnateľne výraznejšiu arómu.

Recept: Vývar s ligurčekom

Nepotrebujete žiadne zložité suroviny ani kulinársku mágiu. Stačia kvalitné ingrediencie, trpezlivosť a jeden zelený doplnok, ktorý dá polievke nezameniteľný charakter.

Ingrediencie:

  • porcia mäsa na vývar (napr. kuracie krídlo, kúsok hovädzieho),
  • 2 mrkvy,
  • koreň petržlenu,
  • kúsok zeleru,
  • cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • niekoľko guľôčok nového a čierneho korenia,
  • bobkový list,
  • soľ,
  • pár vetvičiek čerstvého ligurčeka (alebo 1 čajová lyžička sušeného).

Postup:

  1. Mäso opláchnite, vložte do hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte k varu. Počas varu pravidelne zbierajte penu.
  2. Pridajte očistenú zeleninu, koreniny a prekrojenú, opálenú cibuľu.
  3. Varte na veľmi miernom ohni 2–3 hodiny.
  4. Cca 20–30 minút pred koncom varenia pridajte ligurček, ktorý vývar krásne prevonia.
  5. Preceďte, dochuťte soľou a podávajte – napríklad s domácimi rezancami.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *