Niektoré jedlá netreba modernizovať. Vývar je tradičný poklad našej kuchyne – zohrieva, lieči a upokojuje. No existuje jedna jednoduchá prísada, ktorá z neho dokáže vyťažiť maximum. Nejde o bujón, maggi ani mäso s kosťou. Je to niečo nenápadné, ale výnimočne účinné – a dnes ho už takmer nikto nepoužíva.
Reč je o ligurčeku lekárskom, starej bylinke so silnou vôňou a chuťou, ktorá pripomína známu dochucovaciu omáčku maggi. Práve vďaka nej sa vývar mení na polievku, ku ktorej sa vždy radi vraciate. Vývar s ligurčekom je to, čo vám vo vašej kuchyni chýbalo.
Ligurček – zabudnuté zlato slovenskej kuchyne
Ligurček lekársky bol kedysi bežnou súčasťou každej domácej záhrady a kuchyne. Dnes ho nahradili rôzne instantné koreniny a bujóny, čo je škoda – ligurček totiž nielen zvýrazňuje chuť, ale podporuje aj zdravie.
Prečo sa oplatí používať ligurček vo vývare:
- pomáha pri trávení a zmierňuje nadúvanie,
- pôsobí močopudne – podporuje čistenie organizmu,
- má protizápalové a antibakteriálne účinky,
- obsahuje éterické oleje, flavonoidy a triesloviny,
- posilňuje imunitný systém,
- stimuluje krvný obeh a kedysi sa považoval aj za prírodné afrodiziakum.
Ak do vývaru pridáte ligurček, získate nielen intenzívnejšiu chuť, ale aj prirodzený spôsob, ako pripraviť ľahko stráviteľnú a zdraviu prospešnú polievku. Nemusíte použiť celý čerstvý zväzok – postačí aj sušený ligurček, hoci ten čerstvý má neporovnateľne výraznejšiu arómu.
Recept: Vývar s ligurčekom
Nepotrebujete žiadne zložité suroviny ani kulinársku mágiu. Stačia kvalitné ingrediencie, trpezlivosť a jeden zelený doplnok, ktorý dá polievke nezameniteľný charakter.
Ingrediencie:
- porcia mäsa na vývar (napr. kuracie krídlo, kúsok hovädzieho),
- 2 mrkvy,
- koreň petržlenu,
- kúsok zeleru,
- cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- niekoľko guľôčok nového a čierneho korenia,
- bobkový list,
- soľ,
- pár vetvičiek čerstvého ligurčeka (alebo 1 čajová lyžička sušeného).
Postup:
- Mäso opláchnite, vložte do hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte k varu. Počas varu pravidelne zbierajte penu.
- Pridajte očistenú zeleninu, koreniny a prekrojenú, opálenú cibuľu.
- Varte na veľmi miernom ohni 2–3 hodiny.
- Cca 20–30 minút pred koncom varenia pridajte ligurček, ktorý vývar krásne prevonia.
- Preceďte, dochuťte soľou a podávajte – napríklad s domácimi rezancami.