Babičkin najlepší trik na nakladané uhorky. Skúste pravidlo tri na tri

nakladane uhorky 1
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nakladané uhorky sú nielen chutným doplnkom mnohých jedál, ale aj skutočným pokladom zdraviu prospešných látok. Babičky veľmi dobre vedeli, ako zachovať nielen zdraviu prospešné vlastnosti, ale aj pevnosť uhoriek. Na to, aby ste si pochutnali na chutných a zdravých uhorkách, stačí jednoduché pravidlo trikrát tri.

Nakladané uhorky – prečo by ste ich mali jesť?

Nakladané uhorky sú bohaté na prírodné probiotiká, ktoré podporujú zdravú črevnú flóru. Pravidelná konzumácia probiotík môže zlepšiť trávenie, posilniť imunitu a pomôcť predchádzať mnohým črevným ochoreniam. Nakladané uhorky obsahujú tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať potravu a uľahčujú jej trávenie. Vďaka tomu môžu zmierniť príznaky porúch trávenia, nadúvania a iných žalúdočných problémov.

Proces nakladania zvyšuje obsah vitamínu C v uhorkách. Tento vitamín je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, pomáha v boji proti infekciám a urýchľuje hojenie rán. Nakladané uhorky majú navyše nízky obsah kalórií, takže sú ideálnym doplnkom pre tých, ktorí si strážia hmotnosť. Môžu byť zdravým občerstvením, ktoré poskytuje cenné živiny bez zbytočných kalórií.

Uhorky obsahujú draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Konzumácia potravín bohatých na draslík môže znížiť riziko hypertenzie a iných kardiovaskulárnych ochorení. Sú tiež zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály môžu poškodzovať bunky a urýchľovať proces starnutia, preto sú antioxidanty dôležité pre zachovanie zdravia a mladosti.

Málokto vie, že uhorky môžu ovplyvňovať aj tvorbu neurotransmiterov, ako je serotonín, ktorý sa spája s dobrou náladou. Pravidelná konzumácia uhoriek môže pomôcť znížiť príznaky stresu a zlepšiť celkovú pohodu.

Babičkin spôsob nakladania uhoriek. Pravidlo tri na tri

Prvým krokom je výber správnych uhoriek. Mali by byť čerstvé, mladé, stredne veľké, s rovnomernou, intenzívne zelenou šupkou. Vyhnite sa prerasteným a žltkastým uhorkám, pretože majú tendenciu rýchlejšie mäknúť.

Babičky vždy hovoria, že jedným z tajomstiev pevných uhoriek je ich predchádzajúce namočenie do studenej vody. Pred nakladaním je dobré uhorky ponoriť do ľadovej vody na niekoľko hodín, najlepšie na noc. Tento jednoduchý postup pomáha zachovať ich chrumkavosť.

Pre pomery platí pravidlo tri na tri: na 3 kg čerstvých uhoriek pridajte 3 kg vody a 3 polievkové lyžice soli. Na zvýraznenie chuti uhoriek pridajte asi päť strúčikov cesnaku, niekoľko vetvičiek kôpru, listy a koreň chrenu a prípadne dubové listy.

Nakladanie uhoriek podľa pravidla 3 krát 3

Aké sú kroky úspešného nakladania? Tu je plán postupu:

  1. Uhorky dôkladne umyte a namočte na niekoľko hodín do studenej vody.
  2. Prevarte vodu (3 litre) a rozpustite v nej soľ, potom ju odstavte a nechajte vychladnúť.
  3. Na dno veľkého pohára vložte niekoľko chrenových listov, vetvičku kôpru a 1 – 2 strúčiky cesnaku.
  4. Uhorky tesne naaranžujte do nádoby a obložte ich zvyšnými prísadami (cesnak, kôpor, chren).
  5. Všetko zalejte vychladnutým nálevom a uistite sa, že uhorky sú úplne ponorené.
  6. Prikryte nádobu gázou alebo ju uzavrite viečkom a nechajte niekoľko dní na chladnom mieste.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *