Bežná slovenská rodina to nakupuje každý deň. Potraviny, ktoré spôsobujú rakovinu a zápal

obchod nakupovanie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cukor, spálené jedlo, mikroplasty či umelé sladidlá – všetky sa môžu nenápadne stať súčasťou našej každodennej stravy.

obchod nakupovanie

Výživový poradca doktor Bartek Kulczyński upozorňuje, že tieto látky nie sú len neškodnými súčasťami potravín. Dlhodobá konzumácia môže viesť k vážnym zdravotným problémom, od obezity cez srdcovo-cievne choroby až po rakovinu.

Strava ako kľúč k zdraviu – alebo k jeho strate

Nie je potrebné podľahnúť panike ani dodržiavať extrémne diéty. Doktor Kulczyński zdôrazňuje, že základom by mal byť zdravý rozum. Z času na čas si môžeme dopriať aj menej vhodnú pochúťku, no ak sa potraviny plné cukru, umelých prísad či mikroplastov stanú bežnou súčasťou nášho jedálnička, riziko chorôb dramaticky stúpa.

Cukor ako palivo pre civilizačné choroby

Nadmerná konzumácia cukru je tichým spúšťačom mnohých vážnych ochorení. Okrem obezity spôsobuje aj metabolický syndróm, zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, podporuje tvorbu akné, narušuje hormonálnu rovnováhu a oslabuje imunitný systém.
Podľa doktora Kulczyńského je obzvlášť nebezpečný tzv. skrytý cukor – nachádza sa v produktoch, ktoré sa často považujú za „zdravé“, ako napríklad ochutené jogurty, cereálne tyčinky či fit nápoje. Dlhodobý príjem vysokého množstva cukru je spájaný aj s neurodegeneratívnymi poruchami, ako je Alzheimerova choroba.

Vyprážané mäso a grilovanie: Cesta k rakovine

Heterocyklické aromatické amíny, ktoré vznikajú pri prudkej tepelnej úprave mäsa, sú látky s preukázaným karcinogénnym účinkom. Dlhodobý príjem takto upravovaných jedál zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva, pankreasu či prostaty.

Škodlivé sú najmä spálené kúsky mäsa alebo rýb, ktoré často považujeme za chuťovo zaujímavé. Odborník preto odporúča voliť radšej dusenie, pečenie s ventilátorom alebo varenie v pare. Ak sa už rozhodnete pre vyprážané jedlo, vždy ho doplňte o zeleninu s vysokým obsahom antioxidantov – tie môžu čiastočne neutralizovať škodlivé látky.

Pripálené kôrky a pečivo: Akrylamid ako neviditeľný rizikový faktor

Akrylamid je látka vznikajúca pri pečení a smažení potravín bohatých na škrob. Môže sa nachádzať v čipsoch, sušienkach, krekroch, ale aj v chrumkavej kôrke chleba či hranolkách. Dlhodobé vystavenie tejto látke môže podľa štúdií zvyšovať riziko rakoviny prsníka, endometria a obličiek.
Výživový poradca odporúča vyhýbať sa príliš dlhému pečeniu, nepražiť orechy a vyberať si pekárenské výrobky bez prepálenej kôrky.

Mikroplasty: Neviditeľná hrozba pre črevá a srdce

Mikroskopické častice plastov sa dostávajú do nášho tela najmä cez potraviny a nápoje balené v plaste. Zvlášť nebezpečné sú čajové vrecká, kaše, ryža a fľašková voda, ktoré sa zahrievajú alebo skladujú na slnku. Mikroplasty môžu poškodzovať črevnú stenu, narušovať bunkové procesy a podporovať kardiovaskulárne ochorenia. Ich prítomnosť v tele je tiež spájaná so zvýšeným rizikom zápalov a oxidačného stresu, ktoré sú spojené so starnutím a mnohými chronickými chorobami.

Umelé sladidlá – alternatíva, ktorá nie je taká nevinná

Aspartan a ďalšie syntetické sladidlá boli roky prezentované ako bezpečná náhrada cukru. Dnes sa však čoraz viac hovorí o ich vplyve na zápalové procesy v organizme, poruchy trávenia či dokonca narušenie črevného mikrobiómu. Existujú podozrenia aj o karcinogénnych účinkoch, hoci výskum zatiaľ nie je jednoznačný. Odborníci preto odporúčajú radšej prírodné alternatívy – napríklad xylitol, erytritol alebo stéviu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *