Cesnak je v kuchyni nenahraditeľným pomocníkom. A nielen tam. Od dávnych čias sa hojne využíva ako liek. Grécky lekár Hippokrates ho predpisoval na rôzne choroby a stavy. Dokonca aj olympijskí športovci v starovekom Grécku konzumovali cesnak, aby dosiahli lepší výkon.
Cesnak nám pomáha v boji proti prechladnutiu, je vhodný na srdce a krvný tlak a pôsobí ako prevencia proti niektorým druhom rakoviny. Preto by mal cesnak do svojho jedálnička zaradiť každý. Ako ho teda správne skladovať? A kde by som ho mal skladovať?
Kam patrí cesnak?
Cesnaku sa najlepšie darí na suchom, tmavom mieste s miernou vlhkosťou a ideálnou teplotou 15 – 18 °C, takže možno v špajzi alebo aspoň v skrinke. Cesnak skladujte v sieťke alebo košíku, aby ste zabezpečili prúdenie vzduchu.
A čo chladnička?
Chladnička výrazne urýchľuje proces klíčenia, po ktorom cesnak výrazne zhorkne, takže chladnička nie je vhodná na dlhodobé skladovanie celých hláv cesnaku.
Ak však chcete v chladničke skladovať ošúpané strúčiky alebo nakrájaný či pokrájaný cesnak na niekoľko dní, určite môžete. Za takýto krátky čas cesnak nepríde k ujme. Stačí ho uzavrieť do vzduchotesnej nádoby alebo vzduchotesného vrecka.
S mrazničkou je to zložitejšie
Cesnak môžete dať aj do mrazničky, ale odporúča sa rozdeliť cesnak na strúčiky, olúpať ich, potom cesnak nakrájať, zaliať trochou vody alebo vývaru a zamraziť vo formičkách na kocky ľadu. Cesnak by mal v mrazničke vydržať mesiac bez toho, aby stratil svoju chuť.
Sušený cesnak
Veľmi zaujímavou alternatívou je aj výroba sušeného cesnaku. Ak plánujete použiť sušičku potravín, postupujte podľa návodu. Ak chcete vyskúšať výrobu sušených cesnakových plátkov v rúre, ošúpané a nakrájané strúčiky sušte pri teplote 50 °C približne trištvrte hodiny. Chrumkavé kúsky cesnaku skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.