Cesta k veľkým a šťavnatým paradajkám: prihnojujte ich hnojivom, ktoré netreba aplikovať často

paradajky hnojenie
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Paradajky sú náročné na živiny, no zároveň veľmi citlivé na ich prebytok. Ak to s hnojením preženiete, môžete namiesto chutnej úrody získať choré rastliny. Ukážeme vám, ako prehnojenie spoznať, čomu sa vyhnúť a ktoré prírodné hnojivá sú pre paradajky najvhodnejšie.

paradajky hnojenie

Prečo je prehnojenie nebezpečné?

Každý záhradkár túži po krásnych a zdravých paradajkách. Pravidelne ich zalieva, prihnojuje, ošetruje proti škodcom. Práve v tejto snahe však často robíme chybu – podávame im priveľa výživy. Rastlina potom síce bohato rastie, no slabne, prestáva kvitnúť, alebo dokonca odumiera.

Prehnojenie vzniká najčastejšie nesprávnym dávkovaním – buď hnojíme príliš často, alebo v príliš veľkých množstvách. Výsledkom môže byť poškodenie koreňov, nadmerný rast listovej hmoty či zníženie kvality plodov.

Ako spoznať, že paradajky sú prehnojené?

Pozor na tieto príznaky – môžu signalizovať, že rastliny trpia:

  • Tmavozelené listy a hrubé stonky – zvyčajne znak nadbytku dusíka; rastlina „vyženie“ do listov, no netvorí plody.
  • Zvinuté listy – môže byť reakcia na prebytok dusíka alebo fosforu.
  • Žltnutie listov – vzniká pri príliš vysokej alebo naopak nízkej dávke hnojív.
  • Spomalený rast – nadbytok draslíka narúša príjem vápnika a horčíka.
  • Slabo vyvinutý koreňový systém – spôsobený často prebytkom fosforu.
  • Zhoršené kvitnutie a plodenie – pôda môže byť zasolená, čo bráni rastline efektívne hospodáriť s vodou.
  • Hniloba špičiek plodov (tzv. suchá hniloba) – vzniká z nedostatku vápnika, často ako dôsledok prehnojenia dusíkom.
paradajky

Domáce prírodné hnojivá: Pomoc z prírody bez chémie

Používanie chemických (minerálnych) hnojív je síce bežné, no ich nadmerné množstvo môže pôdu znehodnotiť. Prírodné alternatívy sú šetrnejšie – živiny uvoľňujú postupne, čím znižujú riziko prehnojenia.

Aké domáce hnojivá na paradajky sa teda najviac osvedčili?

1. Humínové kyseliny z rašeliny alebo rašelinového výluhu

Zlepšujú kvalitu pôdy a zvyšujú schopnosť rastliny prijímať živiny. Ideálne sú najmä pri ekologickom pestovaní. Dávkujte podľa odporúčaní výrobcu.

2. Kvas z pŕhľavy dvojdomej

Do vedra vložte 1 kg čerstvej pŕhľavy a zalejte 10 litrami dažďovej vody. Nechajte kvasiť približne 14 dní, každý deň premiešajte. Po skvasení zrieďte v pomere 1:10 a použite na zálievku každé dva týždne – najmä do fázy plodenia.

3. Kvas z kuracieho hnoja

Granulovaný kurací hnoj (1 kg) zalejte 10 litrami vody a nechajte niekoľko dní odstáť – kvasenie spoznáte podľa bublania. Keď ustane, zrieďte roztok 1:15 a použite maximálne 1–2 razy pred tvorbou plodov.

4. Kvas z živokostu lekárskeho

Používa sa kvitnúca vňať živokostu. Postup je podobný ako pri pŕhľave. Po skvasení zrieďte 1:5 a prihnojujte raz za 7–10 dní počas kvitnutia a rodenia plodov. Vďaka vysokému obsahu draslíka podporuje šťavnaté a veľké paradajky.

5. Roztok z pekárskych droždí

Rozdrvte 100 g čerstvého droždia, rozpustite ho v 10 litroch vlažnej vody a nechajte stáť 1 hodinu. Takto pripravený roztok použite každé dva týždne ako podporu pre rast koreňov a rastlín.

Dávajte pozor na množstvo – aj pri prírodných hnojivách

Hoci sú prírodné hnojivá šetrnejšie než chemické, neznamená to, že ich môžeme používať bez obmedzenia. Vždy sa riaďte odporúčaným riedením a sledujte, ako rastliny reagujú. Zdravé paradajky vám poďakujú bohatou a chutnou úrodou.

V skratke:

  • Paradajky sú citlivé na výživu – prebytok živín spôsobuje viac škody ako úžitku.
  • Typické prejavy prehnojenia: tmavozelené a zvädnuté listy, slabý rast, menej plodov.
  • Domáce hnojivá ako kvas z pŕhľavy, živokostu či droždia sú bezpečnejšie a podporujú prirodzený rast.
  • Aj prírodné hnojivá treba používať s mierou – nadbytok môže rastliny oslabiť.
  • Najlepšie výsledky dosiahnete pravidelným, ale rozumným hnojením v kombinácii s kvalitnou pôdou a dostatkom vody.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *