Chuť kávy vie vraj ovplyvniť aj hrnček z akého ju pijete. Používate takýto?

kava citron
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Závisí chuť kávy aj od šálky, v ktorej sa podáva? Podľa skúseného lektora z Oxfordu áno. Jeho štúdia priniesla prekvapivé výsledky. Čítajte ďalej a možno práve zmeníte farbu svojho domáceho riadu.

Každý milovník kávy vie, že chuť jeho obľúbeného nápoja závisí od mnohých rôznych faktorov, od druhu použitých zŕn až po prísady. Psychológia zatiaľ dokazuje, že nezáleží len na týchto premenných. Dôležité je aj to, z akej šálky kávu pijeme. Aká farba ju robí sladšou a aká výrazne kyslejšou? Na túto tému sa uskutočnilo niekoľko štúdií. Výsledky? Neuveriteľné. Farba šálky je len začiatok.

Z ktorého hrnčeka pijete kávu vy?

Všetci vieme, že jeme aj očami. Hovorí sa to však v súvislosti s krásne ozdobenými jedlami, lákavými prísadami, dekoráciami na potravinách. Záleží však aj na takej banálnej (aspoň na prvý pohľad) veci, ako je farba riadu? V prípade kávy áno, má. Oxfordský profesor psychológie Charles Spence a ďalší zúčastnení výskumníci sa touto otázkou zaoberali. Zistili toto.

Experiment profesora Spencea spočíval v tom, že účastníkom dal presne tú istú kávu v troch rôznych šálkach – priehľadnej, modrej a bielej. Výsledky boli pomerne jednoznačné. Účastníkom najviac chutila káva z bieleho hrnčeka a najmenej káva z priehľadného hrnčeka. Tá druhá bola vraj mimoriadne nechutná. Pripomeňme si: išlo o ten istý nápoj, ktorý sa nachádzal v bielo sfarbených hrnčekoch.

Ďalšie výskumy

Profesor Spence nie je jediným vedcom, ktorý uskutočnil tento typ výskumu. Podobné experimenty sa uskutočnili okrem iného aj v Brazílii, kde sa testovalo, či chuť kávy ovplyvňuje aj… tvar šálky. Opäť sa zistilo, že na takýchto detailoch záleží. V tomto konkrétnom prípade účastníkom zjavne najviac chutila káva z tzv. tulipánovej šálky.

V ďalšej štúdii, o ktorej informoval portál sciencedirect.com, sa zistilo, že ružová farba šálky dodáva káve sladkosť, zatiaľ čo zelená alebo žltá kyslosť. Zaujímavé je, že v roku 2020 sa v časopise Food Quality and Preference objavil aj opis experimentu, podľa ktorého dokonca… štruktúra šálky! Káva z drsného riadu sa účastníkom zdala kyslejšia, zatiaľ čo nápoj z hladkého porcelánu bol výrazne sladší.

Zmeníte teraz typ riadu, ktorý používate? Alebo ste toho názoru, že takéto premenné na vás nemajú vplyv?


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *