Káva povzbudzuje činnosť a dodáva energiu, ale podávaná s týmito produktmi spôsobí viac škody ako úžitku. Zistite, s čím by ste kávu nemali kombinovať. Vďaka týmto vedomostiam sa môžete vyhnúť potenciálnym zdravotným problémom.
Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na svete. Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez aspoň jednej šálky tohto aromatického nápoja. Káva je práve zdrojom energie, poskytuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ako aj zrýchľuje náš metabolizmus a má priaznivý vplyv na pamäť a koncentráciu. Treba však mať na pamäti, že niektoré produkty môžu s kávou reagovať negatívne.
Vyplavuje káva z tela vitamíny a minerály?
Hoci koluje mnoho mýtov o tom, že káva vyplavuje z tela vitamíny a minerály, pravda je trochu iná. Pitie kávy nespôsobuje priamo stratu vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre naše zdravie, ale môže ovplyvniť ich vstrebávanie. Treba mať na pamäti aj to, že káva môže ovplyvniť vstrebávanie a metabolizmus niektorých liekov a výživových doplnkov. Konzumácia kávy v rovnakom čase ako lieky môže zhoršiť ich účinnosť alebo viesť k nežiaducim interakciám. Preto sa neodporúča konzumovať kávu do dvoch hodín po užití liekov.
Čo nekombinovať s kávou?
Aké potraviny by sa nemali kombinovať s kávou? Ak na raňajky jete tvaroh, mali by ste sa zdržať šálky kávy. Káva obmedzuje vstrebávanie vápnika, a preto by sa nemala piť s jedlom obsahujúcim mliečne výrobky, ako je jogurt, tvaroh alebo kefír.
Podobne, ak vaše jedlo obsahuje potraviny bohaté na železo, ako sú strukoviny alebo mäso, mali by ste sa vyhnúť ich kombinácii s kávou. Kofeín v káve môže znížiť vstrebávanie železa, čo z dlhodobého hľadiska môže viesť k jeho nedostatku a anémii. Rovnako výrobky bohaté na zinok, ako sú ryby, bravčové mäso, vajcia alebo syr, by sa mali konzumovať oddelene od kávy. Kofeín totiž môže ovplyvniť vstrebávanie zinku, čo môže viesť k zdravotným problémom súvisiacim s jeho nedostatkom.