Čo sa deje v tele, keď si večer dáme zmrzlinu. Odpoveď odborníka zaskočí

zmrzlina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Letné večery často zvádzajú k sladkým pokušeniam. No čo sa deje s naším telom, keď si dáme poriadnu porciu zmrzliny krátko pred spaním? Výživový poradca sa rozhodol podstúpiť nezvyčajný experiment – zjedol celé balenie zmrzliny a sledoval, ako to ovplyvní hladinu cukru v krvi počas celej noci. Výsledky ukazujú, že aj nevinný dezert môže narobiť v organizme poriadny zmätok.

zmrzlina

Sladké potešenie večer? Telo sa s ním vyrovnáva celú noc

Zmrzlina ako večerný dezert je pre mnohých z nás bežnou súčasťou leta. Odborník na výživu Bartek Szemraj však upozorňuje, že sladkosti konzumované neskoro večer môžu ovplyvniť nielen trávenie, ale aj spánok a celkovú regeneráciu tela.

V rámci experimentu skonzumoval pred spaním 310 gramov zmrzliny s príchuťou bielej čokolády, lieskovcov a pistácií. To predstavovalo viac než 1000 kilokalórií a takmer 100 gramov cukru – teda porciu, ktorú si mnohí ani neuvedomia.

Už krátko po konzumácii mu glukomer ukázal hladinu cukru 108 mg/dl. Ako však ukázalo nočné sledovanie, tým sa to zďaleka neskončilo.

zmrzlina 1

Glukóza „nespí“ – ani vaše telo

Počas nasledujúcich dvoch hodín zostala hladina cukru v krvi vysoká. Napriek tomu, že okolo polnoci začala pomaly klesať, ani o šiestej ráno sa nevrátila na bežnú úroveň. Glukóza stále dosahovala približne 90 mg/dl, čo naznačuje, že organizmus mal s jej spracovaním plné ruky práce celú noc.

„Môj organizmus potreboval na metabolizovanie tej zmrzliny naozaj veľa času,“
skonštatoval Szemraj.

Zároveň podotkol, že jeho vyššia telesná hmotnosť mohla reakciu organizmu mierne zjemniť. U ľudí s nižšou hmotnosťou by mohol byť nárast hladiny cukru ešte výraznejší a návrat k normálu pomalší.

Ako večerný cukor ovplyvňuje spánok

Experiment nie je len zaujímavou demonštráciou – má aj vážnejšie posolstvo. Sladké jedlá s vysokým obsahom cukru konzumované pred spaním môžu negatívne ovplyvniť kvalitu spánku, proces regenerácie aj ranné prebúdzanie.

„Pochopiť, ako naše telo reaguje na cukor, je prvým krokom k uvedomelejšiemu stravovaniu – najmä večer,“
zdôrazňuje Szemraj.

Podľa odborníka je vhodnejšie dopriať si sladkosti – vrátane zmrzliny – radšej popoludní. Telo ich vtedy dokáže lepšie spracovať a nezasiahnu tak výrazne do nočného odpočinku.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *