Čučoriedky sú už nejaký čas veľmi obľúbené, ale nie každý vie, aký majú vplyv na zdravie. Sú dobrým zdrojom vitamínov a antioxidantov, ale je tu aj druhá strana mince. Ukazuje sa, že nie každý by mal toto ovocie jesť. Vysvetlíme vám, na čo si treba dávať pozor, aby ste si toto ovocie mohli vychutnať bez negatívnych následkov.
Oceňujeme ich sladkú chuť a výživovú hodnotu, pretože čučoriedky sú veľmi cenným darom leta. Pri pravidelnej konzumácii majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, činnosť mozgu a zrak. Štúdie ukazujú, že vďaka vitamínom, minerálom a antioxidantom, ktoré obsahujú, môžu chrániť pred civilizačnými chorobami. Nie každý však po nich môže siahnuť bez obáv.
Komu môžu čučoriedky uškodiť?
Čučoriedky patria medzi stredne kalorické ovocie. Obsahujú približne 60 kcal na 100 g a majú nízky glykemický index. Počas chudnutia ich preto môžete pokojne konzumovať. Trochu iná situácia je u ľudí, ktorí užívajú niektoré lieky, s ktorými môžu tieto plody reagovať. Vždy sa oplatí poradiť sa s lekárom, aby sa vylúčilo riziko komplikácií.
Medzi lieky, s ktorými môže byť kombinácia čučoriedok nebezpečná, patria antidiabetiká, liek proti úzkosti a psychotropný liek buspiron alebo dokonca flurbiprofén, čo je liek zo skupiny nesteroidných protizápalových liekov (NSAID).
Alergia na ovocie a neznášanlivosť fruktózy sú tiež kontraindikáciou konzumácie čučoriedok. Ľudia s ochorením obličiek a predpísanou diétou s nízkym obsahom draslíka musia byť opatrní.
Nie každý vie, že toto ovocie je na zozname produktov, ktoré môžu aktivovať favizmus, ochorenie fazule spojené s nedostatkom enzýmu G6PD. Tým sa vystavujete riziku ťažkej anémie.
Kedy čučoriedky vôbec nie sú zdravé?
Nie každý vie, že niekedy môže byť toto ovocie škodlivé aj pre ľudí bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí alebo alergií, ktorí neužívajú žiadne lieky. A sami sme si za to vinní. Ide o situáciu, keď konzumujeme čučoriedky bez toho, aby sme ich predtým umyli. To je priama cesta k žalúdočným problémom alebo vážnej otrave. A je jedno, či pochádzajú z trhu, supermarketu alebo z vlastnej záhrady či od suseda. Pred konzumáciou ich vždy bezpodmienečne dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou.
Ďalším príkladom je konzumácia pokazeného, nahnitého alebo plesnivého ovocia. Aj keď je infikovaná len malá časť, spóry sú už pravdepodobne po celej čučoriedke a stihli sa rozšíriť aj na susedné čučoriedky. Ich konzumácia je pomerne riskantná. A nejde len o prípadné bolesti žalúdka, hnačku alebo zvracanie.
Plesne produkujú nebezpečné toxíny, ktoré nemusia dlho pôsobiť. Časom však vedú k vzniku alergií, hormonálnych porúch, oslabeniu imunity alebo dokonca k mutáciám a rakovine. Ako teda vidíte, problém je vážny.