Chladničku otvárame až desaťkrát denne. Uchovávame v nej potraviny, chladíme nápoje a skladujeme hotové jedlá. Aká je optimálna teplota v chladničke a mrazničke? Dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá a vaše potraviny zostanú dlhšie čerstvé.
Chladnička chráni potraviny pred pokazením a udržiava ich v dobrom stave. Každá polica je určená na skladovanie iného typu potravín. Z tohto dôvodu sú v rôznych častiach chladničky rôzne teploty. Niektoré modely majú dokonca označenie, čo by sa malo umiestniť na konkrétnu policu, píše Gazeta
Police v chladničke. Čo a kam umiestniť?
Najchladnejšia polica je tá, ktorá sa nachádza v spodnej časti. Na tejto polici by ste mali uchovávať mäso a ryby. Na stredných policiach môžete skladovať mliečne výrobky a na hornú policu umiestnite výrobky v pohároch, ktoré sa tak rýchlo nekazia, napríklad džemy.
V chladničke sa zvyčajne nachádzajú aj dve zásuvky. Tie sú určené na uskladnenie zeleniny a ovocia. Zároveň je to jedno z najteplejších miest. Najvyššia teplota je na dverách chladničky, takže na ne môžete úspešne umiestniť šťavy alebo omáčky. Udržiavať poriadok v chladničke pomôžu plastové nádoby, usporiadanie produktov podľa dátumu spotreby a týždenné revízie obsahu.
Aká teplota v chladničke a mrazničke? Udržanie potravín dlhšie čerstvých
Správna teplota v chladničke nielen chráni potraviny pred pokazením, ale aj šetrí peniaze. Mala by sa pohybovať medzi 2 a 4 stupňami C. Akékoľvek zníženie teploty bude mať za následok vyššiu spotrebu elektrickej energie a zvýšenie účtu.
Nezabudnite nenechávať dvere spotrebiča otvorené, neukladať potraviny príliš tesne na seba, nevkladať dovnútra mokré predmety ani horúce potraviny. Je tiež dobré raz za čas spotrebič rozmraziť. Námraza a ľad nahromadené v mrazničke spôsobia jej poruchu. Teplota by tam mala byť -18 stupňov Celzia.