Pravdepodobne o tom ani neviete, ale je celkom možné, že vajcia skladujete nesprávne. Ide o vážny problém, pretože konzumácia pokazených vajec môže otráviť váš organizmus. Odborníci radia, aby ste vajcia neskladovali na bočnej polici chladničky. Prečo?
Bohužiaľ, veľká skupina ľudí zabúda, že aj vajcia majú dátum spotreby. Je dôležité ho sledovať, pretože konzumácia pokazeného vajíčka má pre organizmus vážne následky. Môže dokonca viesť k otrave salmonelou, ktorá sa prejavuje silnými bolesťami brucha a hlavy a niekedy aj zvracaním, hnačkou a zvýšenou teplotou.
Dátum minimálnej trvanlivosti vajec je zvyčajne uvedený na ich obale. Spravidla je to 28 dní. V skutočnosti sú dobre skladované vajcia zvyčajne vhodné na konzumáciu až dva mesiace. Pri rozhodovaní o konzumácii takýchto vajec však musíte starostlivo posúdiť, či sú skutočne bezpečné a stále dobré.
Ako správne skladovať vajcia?
Vajcia by sa mali skladovať pri nízkych teplotách. Nemusí to byť nevyhnutne v chladničke, ale skladovanie vajec v zime napríklad na balkóne nie je dobrý nápad. Prečo? No, keď ich necháte na balkóne, vystavíte ich nekontrolovaným teplotným výkyvom. Jedno je isté. Vajcia sa nesmú skladovať pri teplote vyššej ako 20 stupňov Celzia.
Podľa odborníkov by najlepším miestom na ich uskladnenie mala byť vnútorná, stredná polica chladničky. Okrem toho by sa vajcia nemali vyberať z krabice. Ich voľné skladovanie prináša riziko prenosu rôznych mikroorganizmov zo škrupiny na iné výrobky. Vajíčka by ste tiež nemali skladovať v blízkosti výrobkov so silným zápachom.
Prečo je lepšie neumiestňovať vajcia na bočnú policu?
Odborníci odporúčajú, aby sa napriek všetkému vajcia z kartónového obalu nevykladali a neumiestňovali na bočnú policu, na dvere chladničky. Zdá sa totiž, že ide o priestor špeciálne určený na skladovanie vajec. Podľa odborníkov by však táto polička vôbec nemala byť určená na vajcia.
Odporúča sa umiestniť kartónovú škatuľu na strednú poličku vo vnútri chladničky, pretože tak sa im zabezpečí relatívne stála teplota. Tá sa pohybuje okolo 4 stupňov Celzia. Takisto nezabudnite vajcia pred vložením do chladničky neumývať. Najlepšie je umyť ich až bezprostredne pred použitím. Prečo je to také dôležité? Ide o správne odstránenie prípadných mikroorganizmov zo škrupiny. Je to dôležité najmä pri príprave miešaných vajec alebo omelety. Vtedy je najväčšia pravdepodobnosť, že sa kontaminanty zo škrupiny dostanú priamo do jedla.