Domáce sirupy na imunitu z jarných bylín: Púpava, žihľava a medovka

sirup pupava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Jar je v plnom prúde a s ňou aj bohatstvo prírody, ktoré nám ponúka liečivé rastliny doslova na každom kroku. Slovenská príroda je plná bylín, ktoré naši predkovia s obľubou využívali na posilnenie imunity a celkového zdravia.

V dnešnom článku sa pozrieme na tri jarné poklady – púpavu, žihľavu a medovku – a poradíme vám, ako si z nich doma pripraviť chutné a účinné sirupy.

1. Púpavový sirup – slnečná sila pre vaše telo

Púpava lekárska, známa aj ako „slnečný kvet“, nie je len burina, ale skutočný elixír zdravia. Obsahuje množstvo antioxidantov, podporuje trávenie a pôsobí priaznivo na pečeň.

Recept na púpavový sirup:

  • 200 hláv púpavových kvetov (ideálne zbieraných na čistom mieste, ďaleko od ciest)
  • 1 liter vody
  • 1 citrón (bio kvalita, nakrájaný na plátky)
  • 1 kg trstinového cukru

Postup: Kvety púpavy prepláchneme a spolu s citrónom zalejeme vodou. Necháme zovrieť, potom odstavíme a necháme lúhovať do druhého dňa. Scedíme, pridáme cukor a pomaly varíme, kým zmes zhustne na sirup. Prelejeme do sterilizovaných fliaš.

2. Žihľavový sirup – jarná očista a energia

Žihľava je bohatá na železo, vitamín C a chlorofyl. Má silné detoxikačné účinky, podporuje tvorbu červených krviniek a je výborným prírodným posilňovačom imunity.

Recept na žihľavový sirup:

  • 2 hrste čerstvých mladých žihľavových listov
  • 1 liter vody
  • šťava z 1 citróna
  • 1 kg medu alebo trstinového cukru

Postup: Listy prepláchneme a zalejeme horúcou vodou. Pridáme citrónovú šťavu a necháme lúhovať 24 hodín. Scedíme, pridáme sladidlo a za stáleho miešania zohrejeme (nevaríme!). Naplníme do fliaš a skladujeme v chlade.

3. Medovkový sirup – pokoj a pohoda v každom dúšku

Medovka lekárska je známa pre svoje upokojujúce účinky. Pomáha pri strese, nespavosti a podporuje dobré trávenie. Je ideálnou bylinkou pre každodenné použitie.

Recept na medovkový sirup:

  • 2 hrste čerstvých listov medovky
  • 1 liter vody
  • šťava z 1 citróna
  • 1 kg cukru

Postup: Podobne ako pri žihľave, medovku zalejeme horúcou vodou, pridáme citrón a necháme lúhovať do druhého dňa. Scedíme, pridáme cukor a pomaly zohrejeme do požadovanej konzistencie. Prelejeme do fliaš a uchovávame v chlade.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *