Dve koreniny si nasypte do rannej kávy. Zahreje vás to a váš metabolizmus sa naštartuje

kava 2
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Počas zimy, keď nás mrazivé počasie skúša, je vhodné siahnuť po nápojoch, ktoré nás nielen zahrejú, ale zároveň prospejú nášmu zdraviu.

Jednou z možností je káva s koreninami, ako sú kardamón či aníz. Tento voňavý nápoj nielen zlepší náladu počas chladných rán, ale podporí aj metabolizmus, tráviaci systém a imunitu. Ako pripraviť takúto zimnú kávu a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho denného režimu? Prečítajte si podrobnosti nižšie.

Ako pripraviť rozhrievajúcu kávu na zimu?

Príprava aromatickej kávy s koreninami je veľmi jednoduchá a potrebné suroviny nájdete v každej kuchyni alebo obchode. Tu je zoznam, čo budete potrebovať:

  • 1 šálka obľúbenej kávy,
  • 1 semienko kardamónu,
  • 1 hviezdička anízu,
  • voliteľne: mlieko a med na dochutenie.

Postup:

  1. Uvarte čerstvo namletú kávu podľa svojej obľúbenej metódy.
  2. Po dvoch minútach pridajte kardamón a aníz.
  3. Ak preferujete jemnejšiu chuť, pridajte trochu mlieka alebo oslaďte kávu medom.

Do takejto kávy môžete pridať aj ďalšie koreniny, ako sú klinčeky, zázvor, kurkuma či muškátový oriešok. Získate tak ešte komplexnejšiu chuť a ďalšie zdravotné benefity.

Zdravotné benefity kávy s koreninami

Pridanie anízu a kardamónu do kávy nielen obohatí jej chuť, ale prinesie aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie:

1. Podpora trávenia
Aníz pôsobí uvoľňujúco na hladké svalstvo čriev, podporuje tvorbu žalúdočných štiav a uľahčuje trávenie. Môže tiež zmierniť nadúvanie a zlepšiť celkový komfort po jedle.

2. Detoxikácia organizmu
Obe koreniny majú močopudné účinky, čo pomáha pri odstraňovaní toxínov z tela. Aníz má navyše vykašliavacie vlastnosti, vďaka čomu môže zmierniť kašeľ a pomôcť pri infekciách dýchacích ciest.

3. Zrýchlenie metabolizmu
Kardamón urýchľuje metabolizmus, vďaka čomu je ideálny pre tých, ktorí si chcú udržať líniu. Okrem toho obsahuje antioxidanty, ktoré chránia pred chorobami srdca, cukrovkou a rakovinou.

4. Posilnenie imunity
Obe koreniny majú protizápalové a antimikrobiálne účinky, čo z nich robí skvelého pomocníka v období zvýšeného rizika ochorení.

5. Podpora zdravia srdcovo-cievneho systému
Káva s koreninami môže prospievať srdcu vďaka prítomnosti antioxidantov, ktoré neutralizujú oxidačný stres.

Pre koho je káva s koreninami vhodná?

Rozhrievajúca káva s koreninami je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú obohatiť svoj jedálniček o prírodné ingrediencie s pozitívnym účinkom na zdravie. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí bojujú s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou. Na druhej strane by sa jej mali vyhnúť osoby alergické na niektorú zo zložiek. Ak pravidelne užívate lieky, vždy sa pred zavedením nových potravín do stravy poraďte so svojím lekárom.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *