Hnedý cukor vs. biely – je naozaj zdravší? Odborníci vyvracajú mýty

hnedy cukor
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Hnedý cukor je už roky považovaný za zdravšiu alternatívu bieleho cukru, čo sa odráža aj v jeho vyššej cene. Mnohí spotrebitelia veria, že obsahuje viac výživných látok a je prospešnejší pre zdravie. Je to však pravda? Odborníci majú na túto otázku jasnú odpoveď.

Hnedý cukor – zdravotný mýtus?

Výživoví špecialisti čoraz viac upozorňujú na to, že bez ohľadu na farbu je cukor vo veľkom množstve škodlivý. Aj keď si hnedý cukor spájame s prirodzenejším a menej spracovaným produktom, v skutočnosti sa od bieleho líši len minimálne.

Dr. Anna Taraszewska z Poľskej dietetickej spoločnosti a Národného ústavu verejného zdravia vysvetľuje:

„Hnedý cukor nie je nič iné ako rafinovaný cukor, ktorý získava svoju farbu pridaním melasy alebo karamelu. Z hľadiska výživy je takmer totožný s bielym cukrom. Hnedú farbu môže mať aj nerafinovaný trstinový cukor, ktorý obsahuje malé množstvo minerálov, ako sú vápnik, železo, horčík či draslík. Ich množstvo je však tak zanedbateľné, že nemá skutočný vplyv na zdravie“ (zdroj: demagog.org.pl).

Odborníčka dodáva, že namiesto hľadania náhrady za biely cukor je rozumnejšie jednoducho obmedziť jeho príjem.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Krvavý mesiac 2025: Kedy ho uvidíme na Slovensku a čo znamená v astrológii?

Koľko cukru je ešte prijateľné?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby pridaný cukor netvoril viac ako 10 % denného kalorického príjmu. Ak človek denne skonzumuje 2000 kcal, maximálna povolená dávka cukru je 12 lyžičiek.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Štát bude rozdávať pokuty, ak budete kúriť čím chcete. Prídu vás domov skontrolovať

Od roku 2015 však WHO zdôrazňuje, že ideálnym limitom by bolo zníženie spotreby cukru na 5 % denného kalorického príjmu, čo predstavuje približne 6 lyžičiek cukru denne.

Výživoví poradcovia varujú: cukor je stále cukor

Na sociálnych sieťach sa čoraz častejšie objavujú názory odborníkov, ktorí vyvracajú mýtus o zdravotných výhodách hnedého cukru. Populárny výživový špecialista Michał Wrzosek vo svojom videu na TikToku upozorňuje, že hnedý cukor je často len obyčajný biely cukor s prídavkom melasy.

Na druhej strane, nerafinovaný trstinový cukor stále obsahuje zvyšky melasy, ale rozdiely medzi ním a bielym cukrom sú minimálne. Kľúčové však nie je to, aký cukor konzumujeme, ale v akej miere ho prijímame.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ľudia si ho mýlia s citrónom či grepom. Toto ovocie podporuje imunitu a trávenie

Čo je melasa a oplatí sa ju konzumovať?

Melasa je vedľajší produkt pri výrobe cukru a obsahuje o niečo viac minerálnych látok. Existujú tri hlavné druhy melasy:

  • Svetlá melasa – pochádza z prvého varenia cukrovej šťavy,
  • Tmavá melasa – získaná z druhého varenia,
  • Čierna melasa – najhustejšia, najmenej sladká, ale najbohatšia na minerály.

Hoci melasa obsahuje viac výživných látok ako biely cukor, stále ide o sladidlo, ktorého nadmerná konzumácia môže mať negatívne účinky na zdravie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *