Je zdravé druhýkrát zovrieť vodu v kanvici? Odborník vás zaskočí

kanvica
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vodu varíme niekoľkokrát až niekoľko desiatokkrát denne. Zvyčajne ani nepočítame, ako často je naša kanvica zapnutá a koľko vody spotrebujeme. Často sa stáva, že uvaríme príliš veľa vody a buď ju vylejeme do kanalizácie, alebo ju po čase uvaríme znova. Má tento zvyk zmysel?

Každý vie, že vodu treba prevárať, inak nám môže vážne uškodiť. Čo však s opätovným prevarením vody? Mnohí ľudia si myslia, že je to úplne v poriadku. Iní tvrdia, že takáto voda obsahuje látky škodlivé pre naše zdravie, ktoré vznikajú zahusťovaním tekutiny. Kto má v spore o prevarenú vodu pravdu?

Táto teória sa objavila v roku 2015 a rýchlo sa rozšírila prostredníctvom sociálnych sietí. Všetko vďaka „karcinogénnemu zahusťovaniu vody“ a názoru Julie Harissonovej, ktorá svoje tézy uverejnila v denníku The Sun. Propagátorka tohto názoru nie je odborníčkou na chémiu ani medicínu, ale zaoberá sa alternatívnymi spôsobmi liečby ľudí. Svoje rady ochotne zverejnila na sociálnych sieťach a na svojej webovej stránke, ktorá je v súčasnosti na predaj.

Podľa nej je prevarená voda zodpovedná za vznik rakoviny, neurologických ochorení, ako aj endokrinologických a gynekologických ochorení a ovplyvňuje neplodnosť. Žena sa domnievala, že chemikálie sa počas varu začínajú „koncentrovať“ v kanvici. Zaujímavé je, že pred varením vody ich tam malo byť oveľa menej ako vo vriacej vode, ktorá má byť po odparení smrteľná.

Fakty o vode v kanvici

Spoľahlivé zdroje a odborníci nepotvrdzujú teóriu o smrteľne nebezpečnej prevarenej vode. Každý z nás sa o tom môže presvedčiť sám, ak si vodu v kanvici pred a po prevarení prevarí. Voda v nej nezačne hustnúť, čo potvrdzuje fakt, že sa nezvýši ani nestratí. Z tohto dôvodu je teória Julie Harrisonovej nezlučiteľná so základnými vedeckými zákonmi. To však neznamená, že varenie vody v plastovej kanvici nemá žiadne dôsledky.

Mikroplasty predstavujú obrovské riziko a vedecké štúdie dokazujú ich negatívny vplyv na naše zdravie. Veľmi často sa nachádza v podzemnej vode alebo v stojatej vode, ktorá sa nachádza v domácich záhradách v podobe studní. Úplne iná situácia je v mestách, kde sa voda do domácností dodáva z vodovodov.

Pravidelná konzumácia vody kontaminovanej časticami bez náležitej úpravy alebo filtrov spôsobuje ukladanie mikroplastov v tele a dokonca aj v mozgu. Veľmi ľahko potom dochádza k zdravotným problémom, napriek tomu sa neoplatí riskovať. Plastová rýchlovarná kanvica môže tiež spôsobiť, že mikroplasty sa dostanú do vriacej vody. Z tohto dôvodu je najlepšie nahradiť ju sklenenou alebo porcelánovou kanvicou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *