Je zdravé druhýkrát zovrieť vodu v kanvici? Odborník vás zaskočí

kanvica
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Vodu varíme niekoľkokrát až niekoľko desiatokkrát denne. Zvyčajne ani nepočítame, ako často je naša kanvica zapnutá a koľko vody spotrebujeme. Často sa stáva, že uvaríme príliš veľa vody a buď ju vylejeme do kanalizácie, alebo ju po čase uvaríme znova. Má tento zvyk zmysel?

Každý vie, že vodu treba prevárať, inak nám môže vážne uškodiť. Čo však s opätovným prevarením vody? Mnohí ľudia si myslia, že je to úplne v poriadku. Iní tvrdia, že takáto voda obsahuje látky škodlivé pre naše zdravie, ktoré vznikajú zahusťovaním tekutiny. Kto má v spore o prevarenú vodu pravdu?

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako najlepšie kompostovať v zime? Metóda skúseného záhradkára

Táto teória sa objavila v roku 2015 a rýchlo sa rozšírila prostredníctvom sociálnych sietí. Všetko vďaka „karcinogénnemu zahusťovaniu vody“ a názoru Julie Harissonovej, ktorá svoje tézy uverejnila v denníku The Sun. Propagátorka tohto názoru nie je odborníčkou na chémiu ani medicínu, ale zaoberá sa alternatívnymi spôsobmi liečby ľudí. Svoje rady ochotne zverejnila na sociálnych sieťach a na svojej webovej stránke, ktorá je v súčasnosti na predaj.

Podľa nej je prevarená voda zodpovedná za vznik rakoviny, neurologických ochorení, ako aj endokrinologických a gynekologických ochorení a ovplyvňuje neplodnosť. Žena sa domnievala, že chemikálie sa počas varu začínajú „koncentrovať“ v kanvici. Zaujímavé je, že pred varením vody ich tam malo byť oveľa menej ako vo vriacej vode, ktorá má byť po odparení smrteľná.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na Mikuláša čakajte na Slovensku výdatné sneženie. Tieto mestá sa môžu tešiť

Fakty o vode v kanvici

Spoľahlivé zdroje a odborníci nepotvrdzujú teóriu o smrteľne nebezpečnej prevarenej vode. Každý z nás sa o tom môže presvedčiť sám, ak si vodu v kanvici pred a po prevarení prevarí. Voda v nej nezačne hustnúť, čo potvrdzuje fakt, že sa nezvýši ani nestratí. Z tohto dôvodu je teória Julie Harrisonovej nezlučiteľná so základnými vedeckými zákonmi. To však neznamená, že varenie vody v plastovej kanvici nemá žiadne dôsledky.

Mikroplasty predstavujú obrovské riziko a vedecké štúdie dokazujú ich negatívny vplyv na naše zdravie. Veľmi často sa nachádza v podzemnej vode alebo v stojatej vode, ktorá sa nachádza v domácich záhradách v podobe studní. Úplne iná situácia je v mestách, kde sa voda do domácností dodáva z vodovodov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vodný kameň z kanvici zmizne do minúty. Nasypte a zapnite ju

Pravidelná konzumácia vody kontaminovanej časticami bez náležitej úpravy alebo filtrov spôsobuje ukladanie mikroplastov v tele a dokonca aj v mozgu. Veľmi ľahko potom dochádza k zdravotným problémom, napriek tomu sa neoplatí riskovať. Plastová rýchlovarná kanvica môže tiež spôsobiť, že mikroplasty sa dostanú do vriacej vody. Z tohto dôvodu je najlepšie nahradiť ju sklenenou alebo porcelánovou kanvicou.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *