Jedli to už za socializmu. Hŕstka denne vám zlepší zrak či pamäť. Je to vitamínová bomba

pexels joao jesus 1080067
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Slnečnicové semienka sú skvelým občerstvením, ktoré svojimi zdravotnými vlastnosťami výrazne prevyšuje čipsy, sušienky a slané orechy. Obsahujú množstvo veľmi dôležitých živín, ktoré podporujú fungovanie nášho tela. Niet divu, že ich jedli už naši predkovia.

Slnečnicové semienka majú veľmi vysoký obsah kalórií, t. j. 584 kcal v 100 gramoch. Nemali by sme ich zjesť viac ako 30 g denne. Na vine tohto obsahu kalórií sú živiny, najmä tuk. Nájdeme tu 51,46 g tejto zložky (4,455 g – nasýtené mastné kyseliny, 18,528 g – nenasýtené mastné kyseliny – v tejto skupine máme kyselinu linolovú). Okrem toho tu nájdeme 20 g sacharidov, 20,78 g bielkovín a 8,6 g vlákniny.

Slnečnicové semienka sú vitamínovou a minerálnou bombou

Je ľahké si všimnúť, že v snacku prevládajú nenasýtené mastné kyseliny. Tie sú veľmi zdravé a naše telo ich potrebuje. Pozoruhodný je aj obsah vitamínov:

vitamín A – 50 IU (1,25 mikrogramov),
vitamín C – 1,4 mg,
tiamín (B1) – 1,480 mg,
riboflavín (B2) – 0,355 mg,
niacín (B3) – 8, 335 mg,
pyridoxín (B6) – 1,345 mg,
kyselina listová (B9) – 227 mikrogramov,
vitamín E – 35,17 mg.

Ako vidíte, prevláda vitamín E, ktorý je známy ako vitamín mladosti. Spomaľuje proces starnutia, hydratuje pokožku, vyživuje ju a zlepšuje jej stav. Okrem vitamínov obsahujú slnečnicové semienka aj minerálne látky:

vápnik – 78 mg,
horčík – 325 mg,
draslík – 645 mg,
fosfor – 660 mg,
sodík – 9 mg,
železo – 5,25 mg,
zinok – 5 mg.
Slnečnicové semienka majú glykemický index 35. Vďaka tomu pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a môžu ich konzumovať ľudia, ktorí bojujú s cukrovkou a hypoglykémiou.

Podporujú fungovanie nášho organizmu

Obrovské množstvo živín, minerálov a vitamínov robí zo slnečnicových semienok občerstvenie, ktoré má mnoho prospešných vlastností. Majú veľký vplyv na naše fungovanie. Na zozname nájdeme:

znižovanie zlého cholesterolu,
zlepšenie krásy,
zníženie hladiny cukru v krvi,
podpora zraku,
zlepšenie peristaltiky čriev,
pozitívne účinky na kosti a kĺby,
zlepšenie pamäti a funkcie mozgu vo všeobecnosti.

Ktoré slnečnicové semienka sú najzdravšie?

Sušené alebo čerstvé? Ukazuje sa, že v tom nie je veľký rozdiel. Najdôležitejšie je, aby sme ich dobre skladovali. Sušené jadrá obsahujú veľa oleja, ktorý môže na vzduchu žltnúť.

Najlepšie je kupovať ich v malých baleniach, ktoré sa nám veľmi rýchlo vstrebú. Ideálne je, ak majú zrná tmavú škrupinu. Soleným sa vyhýbajte širokým oblúkom. Slnečnicové semienka môžeme skladovať v chladničke alebo mrazničke.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *