Máte radi čokoládu? Bohužiaľ, nemáme pre vás dobré správy. Ukázalo sa, že zloženie väčšiny čokolád je veľmi nevýhodné. A to vôbec nehovoríme o najlacnejších čokoládach, ale o tých z „vyššej triedy“.
Zdraviu prospešné vlastnosti kakaových bôbov oceňovali už Mayovia a Aztékovia, ale za existenciu čokolády vďačíme Krištofovi Kolumbovi. Práve on doviezol kakaovník do Európy, kde sa v roku 1828 začal maškrtiť s cukrom a tukom. Predpokladá sa, že práve vtedy bola vyrobená prvá čokoláda.
K rozšíreniu čokolády, ktorú poznáme dnes, neprispel nikto iný ako Rudolf Lindt, zakladateľ legendárnej spoločnosti Lindt. Ten si dal patentovať konšovanie (dlhé, intenzívne valcovanie a miešanie čokoládových prísad), ktoré prispelo k tomu, že čokoláda je sladká a rozplýva sa na jazyku.
Nekupujte tieto čokolády. Budete sa zásobovať prázdnymi kalóriami.
Je čokoláda zdravá? Áno. Je zdrojom mnohých cenných vitamínov a minerálov. Už jedna tabuľka tmavej čokolády denne pomáha zlepšovať činnosť mozgu a obehového systému, zlepšuje koncentráciu a krvný tlak. Bohužiaľ, tieto vlastnosti sa nachádzajú len v tmavej čokoláde, ktorá obsahuje minimálne 60 % kakaa.
Mliečna čokoláda je síce chutná, ale neposkytne nám toľko živín. Je zdrojom sacharidov a cukru, ako aj nezdravého, hydrogenovaného tuku. Cena ani výrobca tu nie sú dôležité.
Tiktoker, ktorý publikuje pod pseudonymom bigprocess_, analyzoval zloženie najobľúbenejších čokolád, ktoré dostaneme v každom obchode s potravinami. Ako sa ukázalo, ich zloženie je také bezcenné, že konzumácia takejto čokolády nám okrem sacharidov neposkytne žiadne živiny.
Ktorým čokoládam by sme sa mali vyhnúť?
Healthy Shopping je aplikácia, ktorá analyzuje zloženie výrobkov dostupných vo väčšine obchodov. Stačí pri nakupovaní naskenovať kód a zobrazí sa vám analýza celého zloženia vrátane údajov o tom, či je výrobok vhodný pri cukrovke alebo hypertenzii.
Ktoré čokolády sa ukázali ako najhoršie? Ochutené čokolády Milka a Wedel, Ritter’s Sport s kokosovou náplňou, Kinder Choccolate, obľúbená Nussbeisser s lieskovými orieškami a dokonca Lindt s pomarančom, a to napriek vysokému obsahu kakaa. Najlepšie sa ukázali byť tie sladené stéviou alebo erytrolom.