Jedna ingrediencia vám pokazí palacinky. Budú gumové, tvrdé a hrudkovité

palacinky recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Palacinky sú obľúbeným jedlom mnohých Slovákov – jednoduché, rýchle a vždy chutné. Napriek tomu, že ich príprava pôsobí ako hračka, ak chcete dosiahnuť palacinky, ktoré sú nadýchané, mäkké a zároveň s jemne chrumkavými okrajmi, mali by ste vedieť o jednej častej chybe, ktorá dokáže pokaziť celý výsledok. Týka sa výberu múky – konkrétne jej druhu, ktorý je pre palacinky kľúčový.

Na túto múku zabudnite

Ak nechcete, aby boli vaše palacinky tuhšie, gumovité alebo sa ľahko lámali, určite sa vyhnite použitiu hrubej múky (často označovanej ako krupica alebo hrubá pšeničná múka). Tento typ múky má hrubšiu štruktúru a je vhodnejší napríklad na halušky alebo šúľance, nie na jemné palacinkové cesto. Palacinky z takejto múky bývajú tuhé, neelastické a výsledkom je skôr nepríjemný zážitok z jedla.

Namiesto toho siahnite po hladkej pšeničnej múke typu 00, prípadne klasickej polohrubej múke, ktorá zabezpečí mäkkú, vláčnu a príjemne elastickú textúru.

Overený recept na nadýchané palacinky

Ingrediencie:

  • 1 šálka hladkej pšeničnej múky (typ 00),
  • 1 šálka mlieka,
  • 3/4 šálky perlivej minerálky,
  • 2 veľké vajcia,
  • štipka soli,
  • 3 lyžice rastlinného oleja alebo roztopeného masla.

Postup:

  1. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme mlieko a perlivú vodu – práve perlivá voda dodá cestu ľahkosť.
  2. Pridáme vajcia, štipku soli a olej alebo maslo. Všetko spolu dôkladne premiešame mixérom, až kým nezískame hladké cesto bez hrudiek.
  3. Panvicu rozohrejeme, jemne ju potrieme tukom a nalejeme tenkú vrstvu cesta. Krúživým pohybom rozlejeme cesto po celom dne panvice.
  4. Keď sa cesto spevní a zospodu získa zlatistú farbu, palacinku otočíme a dosmažíme aj z druhej strany.

Hotové palacinky podávame s obľúbenými prílohami – môžu to byť ovocné džemy, vanilkový tvaroh, med, čokoládová nátierka alebo čerstvé ovocie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *