Jedna ingrediencia vám pokazí palacinky. Budú gumové, tvrdé a hrudkovité

palacinky recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Palacinky sú obľúbeným jedlom mnohých Slovákov – jednoduché, rýchle a vždy chutné. Napriek tomu, že ich príprava pôsobí ako hračka, ak chcete dosiahnuť palacinky, ktoré sú nadýchané, mäkké a zároveň s jemne chrumkavými okrajmi, mali by ste vedieť o jednej častej chybe, ktorá dokáže pokaziť celý výsledok. Týka sa výberu múky – konkrétne jej druhu, ktorý je pre palacinky kľúčový.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Najnovšia predpoveď počasia na leto 2025. Slovensko zažije extrémne teploty

Na túto múku zabudnite

Ak nechcete, aby boli vaše palacinky tuhšie, gumovité alebo sa ľahko lámali, určite sa vyhnite použitiu hrubej múky (často označovanej ako krupica alebo hrubá pšeničná múka). Tento typ múky má hrubšiu štruktúru a je vhodnejší napríklad na halušky alebo šúľance, nie na jemné palacinkové cesto. Palacinky z takejto múky bývajú tuhé, neelastické a výsledkom je skôr nepríjemný zážitok z jedla.

Namiesto toho siahnite po hladkej pšeničnej múke typu 00, prípadne klasickej polohrubej múke, ktorá zabezpečí mäkkú, vláčnu a príjemne elastickú textúru.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pridávam ho do vody a pijem ho nalačno. Moje črevá pracujú tak, ako majú, a ja sa cítim ľahká a plná energie

Overený recept na nadýchané palacinky

Ingrediencie:

  • 1 šálka hladkej pšeničnej múky (typ 00),
  • 1 šálka mlieka,
  • 3/4 šálky perlivej minerálky,
  • 2 veľké vajcia,
  • štipka soli,
  • 3 lyžice rastlinného oleja alebo roztopeného masla.

Postup:

  1. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme mlieko a perlivú vodu – práve perlivá voda dodá cestu ľahkosť.
  2. Pridáme vajcia, štipku soli a olej alebo maslo. Všetko spolu dôkladne premiešame mixérom, až kým nezískame hladké cesto bez hrudiek.
  3. Panvicu rozohrejeme, jemne ju potrieme tukom a nalejeme tenkú vrstvu cesta. Krúživým pohybom rozlejeme cesto po celom dne panvice.
  4. Keď sa cesto spevní a zospodu získa zlatistú farbu, palacinku otočíme a dosmažíme aj z druhej strany.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Špeciálna ingrediencia do vývaru. Zabudnite nam maggi! Toto je oveľa lepšie

Hotové palacinky podávame s obľúbenými prílohami – môžu to byť ovocné džemy, vanilkový tvaroh, med, čokoládová nátierka alebo čerstvé ovocie.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *