Maliny patria medzi najzdravšie ovocie na svete. Ich výnimočná chuť a množstvo zdravotných benefitov ich predurčujú na to, aby sa stali súčasťou každodenného jedálnička bez ohľadu na ročné obdobie. Slovensko patrí medzi krajiny, kde sú maliny veľmi obľúbené. Aj keď ich sezóna trvá len od mája do septembra, v obchodoch ich nájdeme celoročne – či už čerstvé, mrazené, alebo vo forme džemov a sirupov.
Maliny sú plné dôležitých živín
Maliny sú skutočnou zásobárňou cenných vitamínov a minerálov. Obsahujú vysoké množstvo vlákniny (približne 6,7 g na 100 g), vďaka čomu priaznivo vplývajú na trávenie. Okrem toho sú bohaté na vitamíny C, E, skupiny B a minerály ako draslík, kyselinu listovú, fosfor, vápnik, horčík a železo. Majú nízky glykemický index (GI 25) a nízku kalorickú hodnotu (53 kcal na 100 g), vďaka čomu sú ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí si strážia hladinu cukru v krvi alebo dbajú na zdravú výživu.
Ako maliny prospievajú nášmu zdraviu?
Pravidelná konzumácia maliniek prináša telu množstvo benefitov. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú činnosť čriev, pomáhajú pri trávení a eliminujú problémy, ako sú zápcha či nadúvanie. Ich protizápalové a antipyretické (proti horúčke pôsobiace) vlastnosti z nich robia vynikajúci prírodný prostriedok pri boji s infekciami – preto ich naše staré mamy pridávali do horúceho čaju pri nachladnutí.
Maliny tiež obsahujú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a spomaľujú proces starnutia. Majú pozitívny vplyv na mozog, kardiovaskulárny systém a krvný tlak. Ich pravidelná konzumácia môže tiež pomôcť udržať zdravú hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Ako si vychutnať maliny po celý rok?
Aj keď sú čerstvé maliny dostupné predovšetkým v lete, v supermarketoch ich nájdeme aj v zimných mesiacoch. Skvelou alternatívou sú domáce džemy, sirupy či mrazené maliny, ktoré si uchovávajú väčšinu svojich výživových hodnôt. Ich sladkokyslá chuť sa hodí nielen do dezertov, ale aj do smoothies, jogurtov či ovsených kaší.
V skratke
- Maliny patria medzi najzdravšie ovocie, sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.
- Podporujú trávenie, posilňujú imunitu a pôsobia proti starnutiu.
- Majú nízky glykemický index a nízky obsah kalórií, preto sú vhodné aj pre ľudí, ktorí dbajú na zdravú výživu.
- Možno ich konzumovať čerstvé, mrazené, vo forme džemov, sirupov či smoothies, a tak si ich zdravotné benefity užívať počas celého roka.