Jedzte tri strúčiky takto upravené cesnaku denne a po pár týždňoch uvidíte zmenu

cierny cesnak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ešte donedávna pôsobil ako exotická kulinárska novinka, dnes sa čierny cesnak stáva predmetom seriózneho vedeckého výskumu. Odborníci na výživu a lekári ho čoraz častejšie odporúčajú ako prirodzený doplnok na podporu zdravia srdca a ciev.

cierny cesnak

Fermentované strúčiky bez typického ostrého zápachu obsahujú cenné zlúčeniny síry a antioxidanty, ktoré – ako potvrdzujú štúdie – môžu prispieť k zníženiu hladiny „zlého“ cholesterolu (LDL) a k ochrane srdcovo-cievneho systému.

Výsledky výskumov sú povzbudivé

V roku 2025 vedci z kórejského Kyungnam University dokázali, že extrakt z čierneho cesnaku u zvierat s vysokým cholesterolom viedol k poklesu frakcie LDL a zároveň k zvýšeniu „dobrého“ cholesterolu (HDL). Naznačuje to, že fermentovaný cesnak pôsobí inak ako jeho surová verzia.

O rok skôr výskumníci z Universidad Católica de San Antonio v Španielsku uskutočnili 12-týždňovú klinickú štúdiu na ľuďoch. Účastníci, ktorí užívali doplnky s čiernym cesnakom, zaznamenali výrazné zlepšenie lipidového profilu, zníženie oxidačného stresu a mierne zníženie krvného tlaku.

Nové poznatky priniesla aj čínska štúdia z roku 2024 – vedci z Univerzity tradičnej medicíny v Šandongu potvrdili, že čierny cesnak pomáha chrániť steny ciev pred poškodením a môže znižovať riziko vzniku aterosklerózy.

cesnak

Ako čierny cesnak vzniká

Čierny cesnak je v skutočnosti obyčajný biely cesnak, ktorý prešiel dlhodobým procesom fermentácie pri vyššej teplote a vlhkosti. Vďaka takzvaným Maillardovým reakciám sa jeho strúčiky zafarbia dočierna, získajú sladkastú chuť s tónmi sušeného ovocia, karamelu či balzamika a mäkkú, krémovú konzistenciu.

Popri chuti sa mení aj jeho chemické zloženie – zvyšuje sa obsah fenolov, flavonoidov a stabilných foriem síry, najmä S-allyl-cysteínu (SAC). Práve táto látka má silné antioxidačné účinky, pôsobí protizápalovo a zároveň nezaťažuje žalúdok.

Koľko čierneho cesnaku denne stačí?

Odborníci odporúčajú konzumovať 1 až 3 strúčiky denne, čo zodpovedá približne 5–15 gramom produktu. Pri doplnkoch výživy sa najčastejšie používa štandardizovaný extrakt – asi 250 mg denne, čo zaručuje kontrolovaný prísun účinných látok.

Hoci ide o prírodný produkt, preháňať to netreba. Dôležitá je pravidelnosť, nie množstvo.

Potvrdzujú to aj staršie metaanalýzy

Rozsiahla metaanalýza publikovaná v odbornom časopise Nutrition Reviews (University of Adelaide, 2013) zahŕňala 39 klinických štúdií s viac ako 2300 účastníkmi. Výsledky ukázali, že pravidelná konzumácia cesnaku v akejkoľvek forme môže znížiť celkový cholesterol približne o 8 % a LDL až o 10 %.

Účinok bol najvýraznejší u ľudí s pôvodne zvýšenou hladinou tukov v krvi. Nezaznamenali sa pritom významné zmeny v hladine „dobrého“ HDL cholesterolu ani triglyceridov.

Kedy sa prejavia prvé výsledky?

Podľa klinických pozorovaní sa účinok čierneho cesnaku prejaví po 8 až 12 týždňoch pravidelného užívania. Štúdia z roku 2024 z Henan University of Science and Technology potvrdila, že najväčší pokles LDL sa objavuje po dvoch až troch mesiacoch doplnkovania.

Ak teda čierny cesnak začleníte do jedálnička, netreba očakávať zázraky zo dňa na deň. Je to dlhodobý proces, ktorý sa oplatí podporiť vyváženou stravou, pohybom a – ak to lekár odporučí – aj liečbou.

Lahodný aj prospešný

Okrem zdravotných benefitov má čierny cesnak ešte jednu výhodu – chutí jemnejšie, nemá typický zápach a dá sa ľahko zakomponovať do jedál. Výborne sa hodí do omáčok, nátierok či šalátov, ale aj ako originálny doplnok k syrom alebo mäsu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *