Väčšina ľudí sa zaoberá otázkou, ako si čo najviac predĺžiť život. Chceme predsa byť na tomto svete čo najdlhšie, aby sme si ho mohli náležite užiť. Hoci o tom, ako dlho tu zostaneme, čiastočne rozhoduje už pri našom narodení genetická výbava, ktorú sme dostali do vienka, stále existuje mnoho faktorov, ktoré môžeme ovplyvniť.
Veľká porcia antioxidantov
Zvyčajne na tomto mieste uvádzame veci, ktoré by ste nemali konzumovať, pretože vám škodia. Tentoraz však urobíme výnimku a povieme si o potravine, ktorá nám pre zmenu môže výrazne pomôcť predĺžiť život a do ktorej by ste sa pravdepodobne ani nepustili.
Ide o dobrotu, ktorú si mnohí ľudia doprajú skôr s pocitom viny. Áno, čokoláda. Presnejšie povedané, tmavá čokoláda, pretože ostatné druhy nie sú tie so zdravotnými benefitmi, skôr naopak.
Ak ste si mysleli, že tmavá čokoláda je pre vaše telo škodlivá, už sa nemusíte obávať. V skutočnosti je naopak prospešná, a to najmä preto, že obsahuje veľa skvelých antioxidantov. Tie znižujú oxidačný stres v tele, zmierňujú zápaly a celkovo zabraňujú rôznym ochoreniam. Aby toho nebolo málo, tmavá čokoláda môže tiež znižovať krvný tlak.
Skvelý účinok na mozog
Veľmi zaujímavý výskum v tejto súvislosti uskutočnila renomovaná Harvardova univerzita. Jej vedci zistili, že ľudia, ktorí zjedli tri tabuľky tmavej čokolády mesačne, mali o 36 % nižšie riziko predčasného úmrtia. Ukázalo sa, že pravidelná konzumácia tmavej čokolády znižuje riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.
Tmavá čokoláda je bohatá na minerálne látky a antioxidanty, najmä tzv. flavonoidy. Tie sú v poslednom čase predmetom vedeckého záujmu, pretože sa zisťuje, aké sú pre organizmus prospešné. Čím je čokoláda tmavšia, tým viac prospešných látok obsahuje.
Štúdie tiež ukázali, že tmavá čokoláda je skvelá pre mozog. Dokáže eliminovať zápalové ložiská v mozgu, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska spustiť neurodegeneratívne procesy. Zlepšuje tiež prekrvenie mozgu. Tým sa zlepšuje aj pamäť či pozornosť.