Kedy je najlepší čas na bielenie ovocných stromov? Záhradkári odporúčajú najlepšie termíny

vapnenie stromy ovocne
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Bielenie stromov je tradičný, no stále mimoriadne dôležitý úkon v záhradách a sadoch. Slúži na ochranu kôry pred prudkými teplotnými výkyvmi počas zimy. Počas slnečných dní sa kmene, najmä na južnej strane, prehrievajú, a keď v noci teplota rýchlo klesne, kôra môže praskať.

Takéto poškodenie je nebezpečné – cez praskliny sa do dreva ľahko dostávajú huby a škodlivé mikroorganizmy. Náter z vápenného mlieka vytvára na povrchu kmeňa svetlý ochranný film, ktorý odráža slnečné lúče a chráni strom pred šokom z náhleho ochladenia.

Kedy je najvhodnejší čas na bielenie

Načasovanie bielenia je rozhodujúce. Väčšina záhradkárov vykonáva tento úkon od decembra do januára, no pri priaznivom počasí možno začať už koncom novembra.

Ideálne je, keď sa denné teploty pohybujú okolo +5 °C a nehrozia dažde. Ak po niekoľkých týždňoch spozorujete, že náter zmylo, je potrebné ho obnoviť – len tak zostane kôra dostatočne chránená počas celej zimy aj skorého jari.

Ako pripraviť vápenné mlieko

Najčastejšie sa používa tzv. vápenné mlieko – zmes páleného vápna a vody. Na 10 litrov vody sa pridávajú približne 2 kilogramy vápna. Zmes treba dobre premiešať, aby mala hladkú konzistenciu a bielu farbu.

Skúsení záhradkári často pridávajú aj trochu hliny, ktorá zmes zahustí a zabezpečí, že lepšie priľne k povrchu stromu a neodplaví ju dážď.

stromy

Najčastejšie chyby pri bielení stromov

Jednou z najväčších chýb je nesprávny termín bielenia. Ak strom natriete príliš skoro, jesenné dažde môžu náter zmyť. Ak príliš neskoro, strom už nebude chránený pred prvými mrazmi.

Rovnako častým problémom je nerovnomerné nanesenie vápenného mlieka – niektoré časti kmeňa zostanú nechráněné, najmä južná strana, ktorá sa najviac prehrieva.

Pozor aj na pomer surovín. Ak je zmes príliš riedka, bude stekať; ak príliš hustá, nebude sa dobre nanášať. Ideálny pomer je 1 kilogram vápna na 5 litrov vody.

A napokon – vyhnite sa používaniu bežných farieb. Tie môžu obsahovať chemikálie, ktoré stromom škodia a narúšajú ich prirodzenú ochranu.

Postup bielenia krok za krokom

  1. Očistite kmeň stromu. Odstráňte mach a starú kôru, aby zmes dobre priľnula.
  2. Pripravte čerstvé vápenné mlieko. Zmes by mala byť hladká a bez hrudiek.
  3. Nanášajte za suchého počasia. Ideálne počas dňa, aby náter stihol zaschnúť.
  4. Zamerajte sa na kmeň a spodné konáre. Tie sú najviac vystavené slnku a mrazu.

V skratke

  • Bielenie chráni stromy pred praskaním kôry v dôsledku teplotných výkyvov.
  • Najvhodnejší čas je od novembra do januára, keď teploty neklesajú pod bod mrazu.
  • Používajte vápenné mlieko z vápna a vody, prípadne s pridaním hliny.
  • Vyhnite sa priemyselným farbám a bielte iba za suchého počasia.
  • Ak náter zmyje dážď, obnovte ho.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *