Kolagénový vývar: Domáci liek na imunitu, trávenie aj krásnu pleť. Takto si ho pripravíte

polievka vyvar
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nie je to len obyčajná polievka. Kolagénový vývar predstavuje výživovú bombu, ktorá posilňuje telo zvnútra. Ak ho zaradíte do jedálnička, vaše črevá, pokožka aj kĺby vám poďakujú.

polievka vyvar

Viac než len nedeľná polievka: Kolagénový vývar je hitom pre zdravie

Vývar má na Slovensku svoje pevné miesto – najmä v nedeľu nesmie chýbať na stole. Je chutný, výdatný a voňavý. No ak ho pripravíte z kostí bohatých na kolagén, zmení sa na prírodný elixír zdravia.

Tento typ vývaru je obľúbený najmä v ázijskej kuchyni, no čoraz častejšie sa objavuje aj v jedálničkoch ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl. V čom spočíva jeho sila?

Prečo zaradiť kolagénový vývar do jedálnička?

Kolagénový vývar sa varí z kostí, chrupaviek, šliach a ďalších častí, ktoré sú bohaté na kolagén – bielkovinu dôležitú pre pevné kosti, pružné kĺby, zdravú pokožku a správne fungovanie čriev.

Medzi jeho hlavné benefity patrí:

  • vysoký obsah glutamínu, ktorý podporuje tvorbu antioxidantov a regeneráciu buniek,
  • podpora imunitného systému,
  • pozitívny účinok na trávenie a črevnú mikroflóru,
  • prísun minerálov ako vápnik, draslík, horčík a síra,
  • prirodzený obsah kyseliny hyalurónovej, ktorá hydratuje pokožku a znižuje zápaly.

Vďaka týmto vlastnostiam je kolagénový vývar vhodný aj pri diétach – je nízkokalorický, no výživovo bohatý.

Recept: Ako si pripraviť domáci kolagénový vývar

Príprava nie je zložitá, vyžaduje však čas. Dlhý var je totiž kľúčový na to, aby sa z kostí uvoľnili všetky prospešné látky.

Potrebujete:

  • 2 kg špikových kostí (hovädzie, teľacie alebo bravčové)
  • 1 kg kuracích krkov a labiek
  • 500 g drobov (kuracie srdcia, obličky)
  • 5 mrkiev
  • 3 koreňové petržleny
  • ½ zeleru
  • 1 cibuľa (v šupke pre farbu)
  • 2 PL jablčného octu
  • 3 litre vody
  • himalájska soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Kosti a droby dôkladne umyte a dajte do veľkého hrnca.
  2. Prilejte vodu a pridajte jablčný ocot – pomáha uvoľniť minerály z kostí.
  3. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte vývar pomaly variť 6 hodín.
  4. Približne 2 hodiny pred koncom varenia pridajte zeleninu.
  5. Ku koncu dochuťte soľou a korením.
  6. Hotový vývar sceďte. Môžete ho ihneď podávať alebo uskladniť v pohároch na neskôr.

Ako vývar konzumovať?

Kolagénový vývar môžete piť samostatne – napríklad ráno nalačno – alebo ho použiť ako základ pre polievky, omáčky či rizotá. Výborne zasýti, zahreje a zároveň nezaťaží trávenie.

Pravidelná konzumácia prináša viditeľné výsledky: pevnejšie nechty, pružnejšiu pleť, lepšiu pohyblivosť kĺbov a silnejší organizmus.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *