Keď sa dni skracujú a noci prinášajú prvý chlad, prichádza čas na jedlo, ktoré zahreje lepšie než hrubá deka – krémová tekvicová polievka.
Jemná, voňavá a plná jesennej atmosféry, presne taká, akú kedysi pripravovali naše prababky. Kombinácia muškátového orieška, sladkej papriky a štipky vanilky vytvára chuť, ktorá okamžite prenesie do tradičnej slovenskej kuchyne.
Tajomstvo dokonalej krémovej polievky
Základom je správna odroda – najlepšie muškátová, hokkaido alebo maslová tekvica. Pri varení sa rozpadnú do hladkej konzistencie a majú prirodzenú sladkastú chuť, ktorá nepotrebuje veľa dochucovania.
Mlieko v recepte nahrádza zeleninový vývar, ktorý podčiarkne arómu a dodá jedlu hĺbku. Krémovosť zabezpečí smotana na šľahanie alebo kokosové mlieko. Muškátový oriešok dodá charakter, paprika zvýrazní farbu a vanilka jemne zjednotí všetky chute.
Ingrediencie na domácu tekvicovú polievku
- 1,5 kg tekvice (očistenej a zbavenej jadier)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie (30 %) alebo kokosového mlieka
- ½ lyžičky sladkej papriky
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- štipka soli
- cukor podľa chuti
- 100 g drobných cestovín alebo domácej rezancovej zacierky
Postup krok za krokom
- Pripravte prílohu – cestoviny alebo zacierku uvarte „al dente“, sceďte a odložte.
- Uvarte základ – tekvicu nakrájajte na kocky, vložte do hrnca, zalejte horúcim vývarom, pridajte koreniny a varte približne 15 minút, kým nezmäkne.
- Rozmixujte dohladka – uvarenú tekvicu rozmixujte, pridajte smotanu alebo kokosové mlieko a premiešajte.
- Dochutenie – pridajte podľa potreby soľ a cukor.
- Podávanie – do misky vložte porciu cestovín a zalejte krémovou polievkou.
Ako podávať a ozvláštniť chuť
Najlepšie chutí v hrubších miskách, ktoré dlho udržia teplo. Na vrch môžete pridať pražené tekvicové semienka alebo kvapku oleja z tekvicových jadier – polievka tak získa jemný orieškový podtón.
Milovníci pikantného si ju môžu posypať sušenými čili vločkami. Deťom sa bude páčiť verzia s trochou škorice a kúskom pomaranča. Ak vám zostane aj na druhý deň, pridajte trochu vývaru, zohrievajte na miernom ohni a polievka bude opäť krémová a lahodná.