Krémová tekvicová polievka ako od babičky: Jednoduchý jesenný recept

tekvicova polievka recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Keď sa dni skracujú a noci prinášajú prvý chlad, prichádza čas na jedlo, ktoré zahreje lepšie než hrubá deka – krémová tekvicová polievka.

tekvicova polievka recept

Jemná, voňavá a plná jesennej atmosféry, presne taká, akú kedysi pripravovali naše prababky. Kombinácia muškátového orieška, sladkej papriky a štipky vanilky vytvára chuť, ktorá okamžite prenesie do tradičnej slovenskej kuchyne.

Tajomstvo dokonalej krémovej polievky

Základom je správna odroda – najlepšie muškátová, hokkaido alebo maslová tekvica. Pri varení sa rozpadnú do hladkej konzistencie a majú prirodzenú sladkastú chuť, ktorá nepotrebuje veľa dochucovania.

Mlieko v recepte nahrádza zeleninový vývar, ktorý podčiarkne arómu a dodá jedlu hĺbku. Krémovosť zabezpečí smotana na šľahanie alebo kokosové mlieko. Muškátový oriešok dodá charakter, paprika zvýrazní farbu a vanilka jemne zjednotí všetky chute.

Ingrediencie na domácu tekvicovú polievku

  • 1,5 kg tekvice (očistenej a zbavenej jadier)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na šľahanie (30 %) alebo kokosového mlieka
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • štipka soli
  • cukor podľa chuti
  • 100 g drobných cestovín alebo domácej rezancovej zacierky

Postup krok za krokom

  1. Pripravte prílohu – cestoviny alebo zacierku uvarte „al dente“, sceďte a odložte.
  2. Uvarte základ – tekvicu nakrájajte na kocky, vložte do hrnca, zalejte horúcim vývarom, pridajte koreniny a varte približne 15 minút, kým nezmäkne.
  3. Rozmixujte dohladka – uvarenú tekvicu rozmixujte, pridajte smotanu alebo kokosové mlieko a premiešajte.
  4. Dochutenie – pridajte podľa potreby soľ a cukor.
  5. Podávanie – do misky vložte porciu cestovín a zalejte krémovou polievkou.

Ako podávať a ozvláštniť chuť

Najlepšie chutí v hrubších miskách, ktoré dlho udržia teplo. Na vrch môžete pridať pražené tekvicové semienka alebo kvapku oleja z tekvicových jadier – polievka tak získa jemný orieškový podtón.

Milovníci pikantného si ju môžu posypať sušenými čili vločkami. Deťom sa bude páčiť verzia s trochou škorice a kúskom pomaranča. Ak vám zostane aj na druhý deň, pridajte trochu vývaru, zohrievajte na miernom ohni a polievka bude opäť krémová a lahodná.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *