Kupujete ovocie a zeleninu v supermarkete? Potom by ste mali vedieť, že je často ošetrená pesticídnymi postrekmi. Často sa pestuje na veľkých plantážach a mimo Európskej únie nie je ošetrovanie pesticídmi nijako regulované. Ak si kupujete len ekologické ovocie a zeleninu, je to lepšie pre vaše zdravie.
Ak nie, je dôležité ich dôkladne umývať, pričom nestačí len horúca voda. Môže to však stačiť v prípade citrusových plodov, kde sa väčšina pesticídov nachádza na povrchu. Vyhnite sa však používaniu umývacích prostriedkov, pretože tie by mohli ešte viac poškodiť vaše zdravie. Niektorých pesticídov sa môžete zbaviť dôkladným olúpaním, ale pri niektorých druhoch ovocia je to škodlivé – zbavíte sa tak nielen škodlivých látok, ale aj vlákniny a niektorých zdraviu prospešných látok.
Riadne ich umyte
Určite musíte začať vodou. Bohužiaľ, tá si poradí len s tým, čo je na povrchu, nie s látkami vo vnútri ovocia a zeleniny. Jedným z riešení, ktoré vás zbaví aspoň časti pesticídov, je drhnutie ovocia v horúcej a potom studenej vode. Ani vtedy však nedôjde k zmytiu všetkých látok.
Jedlá sóda
Jedlá sóda funguje dobre aj v tomto prípade. Môžete si pripraviť roztok, ktorý vás skutočne zbaví väčšiny pesticídov. Ako na to? Pripravte si misku s vodou, pridajte 1-2 polievkové lyžice jedlej sódy. Ovocie alebo zeleninu ponorte do misky s roztokom a nechajte pôsobiť 20 minút. V prípade potreby môžete zmes aplikovať aj priamo.
Ocot
Okrem jedlej sódy funguje aj ocot. Zmes si pripravte v miske podobným spôsobom. Do misky s vodou nalejte 1 čajovú lyžičku octu a kúpené ovocie alebo zeleninu namočte na 20 minút. Potom všetko opláchnite a môžete bezpečne konzumovať.
Citrónová šťava s jedlou sódou
Tretím spôsobom, ako sa zbaviť nebezpečných škodlivín, je vyrobiť si vlastný sprej. Budete potrebovať fľašu s rozprašovačom, citrónovú šťavu a jedlú sódu. Pripravte si šálku vody, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy a 2 čajové lyžičky jedlej sódy. Všetko spolu zmiešajte a nalejte do rozprašovača. Nastriekajte, čo potrebujete, a po 20 minútach opláchnite.