Ľudia po 40-tky by mali každé ráno piť lyžicu tohto. Budete sa celý deň cítiť lepšie

ocot
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Po štyridsiatke sa tráviaci systém prirodzene spomaľuje. Mnohí začínajú pociťovať ťažobu po jedle, nadúvanie či pokles energie. Existuje však nenáročný ranný zvyk, ktorý môže výrazne pomôcť – pravidelné pitie jablčného octu.

ocot

Nejde o žiadny zázračný detox, ale o vedecky podložený spôsob, ako podporiť žalúdok a črevá prirodzenou cestou.

Prečo je jablčný ocot prospešný?

Jablčný ocot obsahuje kyselinu octovú, ktorá zvyšuje kyslosť žalúdka, čím uľahčuje rozklad bielkovín a zlepšuje vstrebávanie dôležitých látok, ako je železo, zinok či vitamíny skupiny B. To je mimoriadne dôležité pre ľudí po štyridsiatke, keď organizmus často produkuje menej žalúdočnej kyseliny.

Nedostatok kyseliny sa prejavuje tráviacimi problémami – pocitom plnosti po jedle, nadúvaním, zápchou alebo únavou. Pravidelné pitie jablčného octu môže tieto ťažkosti zmierniť.

Podpora čriev a imunity

Okrem trávenia má jablčný ocot pozitívny vplyv aj na črevnú peristaltiku a rovnováhu prospešných baktérií v črevách. To sa odráža nielen na lepšom trávení, ale aj na posilnenej imunite a celkovom pocite vitality.

Ďalším významným prínosom je regulácia hladiny cukru v krvi po jedle, čo pomáha predchádzať prudkým výkyvom energie a obmedzuje chute na sladké. Vďaka tomu môže jablčný ocot podporovať aj kontrolu telesnej hmotnosti.

Ako ho správne užívať?

Najlepšie účinky dosiahnete, ak ho budete piť ráno nalačno. Do pohára vlažnej vody stačí pridať jednu čajovú lyžičku (asi 5 ml) jablčného octu. Nápoj je vhodné piť pomaly a až po približne 15 minútach si dopriať raňajky.

Dôležité je vybrať si nefiltrovaný ocot s tzv. „octovou matkou“, ktorá obsahuje enzýmy a prospešné baktérie. Priemyselne čistené verzie tieto cenné látky často postrádajú.

Kto by sa mal mať na pozore?

Aj keď je jablčný ocot prírodný, nemusí vyhovovať každému. Ľudia s vredmi, silným refluxom alebo poškodením pažeráka by sa mu mali vyhnúť, prípadne jeho užívanie konzultovať s lekárom. Pre väčšinu zdravých dospelých však ide o jednoduchý a bezpečný spôsob, ako podporiť trávenie, znížiť nadúvanie a získať viac energie počas dňa.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *