Lyžičku týchto zrniek denne a vaše telo začne chudnúť a trávenie sa nakopne

mak
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mak je malé zrnko, ktoré si spájame najmä s tradičným vianočným pečením. Tento produkt má pritom mnoho cenných zdravotných vlastností a v kuchyni sa dá využiť na mnoho rôznych spôsobov.

Mak sa už dlho spája s jedinečnou chuťou vianočného pečiva. Stojí však za to vedieť, že mak je oveľa viac, ako len prísada do koláčov. Sú to malé semienka, ktoré v sebe skrývajú obrovskú silu. Ako môžeme mak využiť v každodennej kuchyni? Oplatí sa zistiť o jeho výnimočných vlastnostiach a potenciáli.

Mak a jeho výnimočné vlastnosti

Mak je bohatý na vlákninu, ktorá pomáha tráviacemu systému a urýchľuje metabolizmus. Obsahuje aj vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby. Obsahuje tiež fosfor, ktorý pomáha svalom a nervovému systému, železo, ktoré je dôležité pre prenos kyslíka v tele, a vitamín B6, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového a obehového systému.

Ako sa dá mak použiť pri varení?

Mak sa môže pridávať do rôznych sladkých aj slaných jedál. Výborne sa hodí ako prísada do šalátov, omáčok, ovsených vločiek alebo dezertov.

Príklady jedál s makom:

šalát s cestovinami, lososom a makom,
omáčka na cestoviny s makom a sušenými paradajkami,
ovsená kaša s makom a ovocím,
makový koláč,
kutia.

Kto by sa mal vyhýbať maku?

Je potrebné si uvedomiť, že mak môže spôsobiť alergie, ktoré sa prejavujú okrem iného hnačkou, bolesťami brucha a vyrážkami. Môže tiež viesť k bolestiam hlavy. Preto by deti do dvoch rokov nemali jesť mak. Starším deťom sa môže podať malé množstvo na kontrolu alergických reakcií.

Pre koho sa mak obzvlášť odporúča?

Mak sa odporúča najmä ľuďom na redukčnej diéte, pretože pomáha odstraňovať toxíny z tela a urýchľuje metabolizmus. Je tiež dobrou voľbou pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením.

Aká je odporúčaná denná dávka maku?

Zvyčajne sa odporúča konzumovať jednu čajovú lyžičku maku denne. Je dôležité nepreháňať množstvo, pretože nadbytok maku môže zaťažiť tráviaci systém. Ľudia užívajúci lieky by mali byť opatrní, pretože medzi liekmi a makom môže dôjsť k vzájomnému ovplyvňovaniu.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *