Lyžičku týchto zrniek denne a vaše telo začne chudnúť a trávenie sa nakopne

mak
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Mak je malé zrnko, ktoré si spájame najmä s tradičným vianočným pečením. Tento produkt má pritom mnoho cenných zdravotných vlastností a v kuchyni sa dá využiť na mnoho rôznych spôsobov.

Mak sa už dlho spája s jedinečnou chuťou vianočného pečiva. Stojí však za to vedieť, že mak je oveľa viac, ako len prísada do koláčov. Sú to malé semienka, ktoré v sebe skrývajú obrovskú silu. Ako môžeme mak využiť v každodennej kuchyni? Oplatí sa zistiť o jeho výnimočných vlastnostiach a potenciáli.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ako pestovať lesné jahody v záhrade? Kedy začať a najlepšie odrody

Mak a jeho výnimočné vlastnosti

Mak je bohatý na vlákninu, ktorá pomáha tráviacemu systému a urýchľuje metabolizmus. Obsahuje aj vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby. Obsahuje tiež fosfor, ktorý pomáha svalom a nervovému systému, železo, ktoré je dôležité pre prenos kyslíka v tele, a vitamín B6, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového a obehového systému.

Ako sa dá mak použiť pri varení?

Mak sa môže pridávať do rôznych sladkých aj slaných jedál. Výborne sa hodí ako prísada do šalátov, omáčok, ovsených vločiek alebo dezertov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Februárový spln pocítia tri znamenia. Je to ohnivá energia

Príklady jedál s makom:

šalát s cestovinami, lososom a makom,
omáčka na cestoviny s makom a sušenými paradajkami,
ovsená kaša s makom a ovocím,
makový koláč,
kutia.

Kto by sa mal vyhýbať maku?

Je potrebné si uvedomiť, že mak môže spôsobiť alergie, ktoré sa prejavujú okrem iného hnačkou, bolesťami brucha a vyrážkami. Môže tiež viesť k bolestiam hlavy. Preto by deti do dvoch rokov nemali jesť mak. Starším deťom sa môže podať malé množstvo na kontrolu alergických reakcií.

Pre koho sa mak obzvlášť odporúča?

Mak sa odporúča najmä ľuďom na redukčnej diéte, pretože pomáha odstraňovať toxíny z tela a urýchľuje metabolizmus. Je tiež dobrou voľbou pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Príde vo februári ešte poriadna zima a sneženie?

Aká je odporúčaná denná dávka maku?

Zvyčajne sa odporúča konzumovať jednu čajovú lyžičku maku denne. Je dôležité nepreháňať množstvo, pretože nadbytok maku môže zaťažiť tráviaci systém. Ľudia užívajúci lieky by mali byť opatrní, pretože medzi liekmi a makom môže dôjsť k vzájomnému ovplyvňovaniu.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *