Jednoduché video na TikToku spustilo vášnivú diskusiu, ktorá rozdelila internet. V krátkom zábere z populárneho seriálu Klan jedna z postáv umýva banány pod tečúcou vodou – čo vyvolalo záplavu komentárov a otázku, ktorú si dovtedy mnohí ani nepoložili: Má vôbec zmysel umývať banány, keď ich šupku aj tak nejedávame?
Komentár používateľa TikToku s otázkou „Robíte to aj vy, pretože, ak mám byť úprimný, stretol som sa s tým prvýkrát?“ odštartoval búrlivú debatu. Niekto považuje umývanie banánov za prehnané, iní tvrdia, že je to nevyhnutná súčasť bezpečnej manipulácie s potravinami.
Odborné stanovisko: Umývať či neumývať?
Podľa Tamiky Simsovej, expertky na bezpečnosť potravín z Medzinárodnej rady pre informácie o potravinách (International Food Information Council), odpoveď znie jasne: áno, banány by sa mali umývať, a to aj napriek tomu, že ich šupku konzumovať neplánujeme. V rozhovore pre portál HuffPost upozornila:
„Aj keď banán ošúpeme, môžeme si baktérie z jeho povrchu preniesť rukami alebo nožom na jedlú časť. Preto je správne banán pred manipuláciou umyť.“
Simsová zároveň dodáva, že prítomnosť mikroorganizmov ako salmonela alebo kampylobakter na povrchu ovocia nie je výnimočná. Tieto patogény môžu spôsobovať vážne zažívacie ťažkosti a prenášajú sa jednoducho – najmä ak ovocie neumyjeme a následne sa dotýkame iných potravín alebo riadu.
Prečo je umývanie ovocia dôležité?
Banány, hoci majú hrubú šupku, sa počas prepravy a skladovania môžu kontaminovať neviditeľnými zvyškami pesticídov, plesňami, ale aj konzervačnými látkami. Hoci sa tieto látky cez šupku do ovocia nedostanú, môžu sa ľahko preniesť na ruky, kuchynské nástroje alebo iné potraviny – najmä ak vedľa nich položíme napríklad jablká či paradajky, ktoré jeme aj so šupkou.
Zaujímavý je aj fakt, že aj bio ovocie by malo byť pred konzumáciou umyté. Dôvodom nie je len znečistenie z pôdy, ale aj manipulácia v obchodoch či pri transporte.
Ako správne umývať banány a iné ovocie?
- Banány: Stačí ich opláchnuť pod tečúcou vodou. Nepoužívajte mydlo ani čistiace prostriedky – môžu preniknúť do dužiny a byť zdraviu škodlivé. Pre dôkladnejšie čistenie môžete použiť octový (1 liter vody + ½ pohára octu) a následne sódový kúpeľ (1 liter vody + 1 PL sódy), pričom ovocie do každého ponorte na niekoľko minút.
- Citrusy: Odporúča sa použiť teplú vodu, jemný saponát (napr. na riad) a mäkkú kefku. Na záver opláchnuť a spariť vriacou vodou.
- Ovocie s jedlou šupkou: Ako jablká, hrušky či slivky stačí dôkladne umyť vodou, aby sa odstránili nečistoty a prach.
Aj keď sa to môže zdať ako zbytočný krok, odborníci upozorňujú, že správne umývanie ovocia a zeleniny je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako predísť potravinovým nákazám.