Mali by ste umývať banány pred konzumáciou? Odborníčka vysvetľuje dôvody a správny postup

banan 1
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Jednoduché video na TikToku spustilo vášnivú diskusiu, ktorá rozdelila internet. V krátkom zábere z populárneho seriálu Klan jedna z postáv umýva banány pod tečúcou vodou – čo vyvolalo záplavu komentárov a otázku, ktorú si dovtedy mnohí ani nepoložili: Má vôbec zmysel umývať banány, keď ich šupku aj tak nejedávame?

Komentár používateľa TikToku s otázkou „Robíte to aj vy, pretože, ak mám byť úprimný, stretol som sa s tým prvýkrát?“ odštartoval búrlivú debatu. Niekto považuje umývanie banánov za prehnané, iní tvrdia, že je to nevyhnutná súčasť bezpečnej manipulácie s potravinami.

Odborné stanovisko: Umývať či neumývať?

Podľa Tamiky Simsovej, expertky na bezpečnosť potravín z Medzinárodnej rady pre informácie o potravinách (International Food Information Council), odpoveď znie jasne: áno, banány by sa mali umývať, a to aj napriek tomu, že ich šupku konzumovať neplánujeme. V rozhovore pre portál HuffPost upozornila:

„Aj keď banán ošúpeme, môžeme si baktérie z jeho povrchu preniesť rukami alebo nožom na jedlú časť. Preto je správne banán pred manipuláciou umyť.“

Simsová zároveň dodáva, že prítomnosť mikroorganizmov ako salmonela alebo kampylobakter na povrchu ovocia nie je výnimočná. Tieto patogény môžu spôsobovať vážne zažívacie ťažkosti a prenášajú sa jednoducho – najmä ak ovocie neumyjeme a následne sa dotýkame iných potravín alebo riadu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jahody doma skladujte len takto. Vydržia vám dlho čerstvé a nebudú hniť

Prečo je umývanie ovocia dôležité?

Banány, hoci majú hrubú šupku, sa počas prepravy a skladovania môžu kontaminovať neviditeľnými zvyškami pesticídov, plesňami, ale aj konzervačnými látkami. Hoci sa tieto látky cez šupku do ovocia nedostanú, môžu sa ľahko preniesť na ruky, kuchynské nástroje alebo iné potraviny – najmä ak vedľa nich položíme napríklad jablká či paradajky, ktoré jeme aj so šupkou.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Slováci pozor! Z obchodov sťahujú cestoviny, upozornili na ne kontrolóri

Zaujímavý je aj fakt, že aj bio ovocie by malo byť pred konzumáciou umyté. Dôvodom nie je len znečistenie z pôdy, ale aj manipulácia v obchodoch či pri transporte.

Ako správne umývať banány a iné ovocie?

  • Banány: Stačí ich opláchnuť pod tečúcou vodou. Nepoužívajte mydlo ani čistiace prostriedky – môžu preniknúť do dužiny a byť zdraviu škodlivé. Pre dôkladnejšie čistenie môžete použiť octový (1 liter vody + ½ pohára octu) a následne sódový kúpeľ (1 liter vody + 1 PL sódy), pričom ovocie do každého ponorte na niekoľko minút.
  • Citrusy: Odporúča sa použiť teplú vodu, jemný saponát (napr. na riad) a mäkkú kefku. Na záver opláchnuť a spariť vriacou vodou.
  • Ovocie s jedlou šupkou: Ako jablká, hrušky či slivky stačí dôkladne umyť vodou, aby sa odstránili nečistoty a prach.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Namočte nohy do tohto roztoku na 20 minút. Budú hladké a jemné ako po návšteve kúpeľov

Aj keď sa to môže zdať ako zbytočný krok, odborníci upozorňujú, že správne umývanie ovocia a zeleniny je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako predísť potravinovým nákazám.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *