Môžete smažiť dvakrát v tom istom oleji? Existuje jedna podmienka

varenie vyprazanie panvica
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Olej je základom väčšiny domácností. Odporúča sa použiť ho len raz, pretože pri vyprážaní na starom oleji hrozí riziko vzniku karcinogénnych látok. Ukazuje sa, že opätovné použitie môže byť bezpečné. Musí však byť splnená určitá podmienka.

Ako všetci vieme, poľská kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete. Bohužiaľ, je aj dosť ťažko stráviteľná a mastná. Slováci milujú vyprážané jedlá. To však nie je dobré pre naše zdravie a postavu. Smažené jedlá zvyčajne obsahujú veľa transmastných kyselín, ktoré okrem iného zvyšujú riziko srdcových ochorení.

Častá konzumácia takýchto jedál zvyšuje koncentráciu zlého LDL cholesterolu a znižuje koncentráciu dobrého HDL cholesterolu. Ak však bezpodmienečne chcete niečo vyprážať na oleji, oplatí sa s ním zaobchádzať zručne a dobre ho skladovať. Ukazuje sa, že ten istý olej môžete použiť viackrát. Musia však byť splnené určité podmienky.

Koľkokrát možno použiť ten istý olej?

Podľa odborníkov je možné vyprážať znovu na oleji, ktorý ste už použili, podmienkou je však správna teplota. No ak olej privediete na bod údenia, t. j. na bod spálenia, potom kategoricky zabudnite na jeho opätovné použitie. Dôvodom sú prebiehajúce reakcie, ktoré môžu byť mimoriadne škodlivé pre zdravie.

Ak však budete jedlo vyprážať pri nižšej teplote, potom môžete olej opätovne použiť. Treba však mať na pamäti, že kvalita oleja a jeho bod zadymenia sa každým použitím znižuje. Veľký význam má aj to, čo vyprážate. Treba si uvedomiť, že olej môže prechádzať chuťou predchádzajúceho pokrmu.

Ako čistiť olej?

Pred ďalším použitím oleja ho treba dôkladne vyčistiť od zvyškov jedla, ktoré v ňom zostali. Najjednoduchším spôsobom je preliať olej cez sito. Zvyšky z predchádzajúceho vyprážania sa na ňom potom usadia. Nezabudnite však pod sitko umiestniť misku, do ktorej vyčistený tuk vylejete. Nezabudnite, že olej by mal byť vychladnutý.

Ďalšiu osvedčenú metódu môžete vidieť u youtuberov. Na kanáli „America’s Test Kitchen“ môžeme vidieť trik s kukuričným škrobom. Čo zahŕňa? Ak chcete olej vyčistiť, nasypte kukuričný škrob do misky s vodou a všetko dôkladne premiešajte. Potom ho nalejte do vychladnutého oleja, ktorý ste už predtým použili. Ďalším krokom by malo byť zahriatie zmesi na miernom ohni a zachytenie usadeniny. Nakoniec stačí olej preliať cez sitko.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *