Myslíte si, že med sa nikdy nepokazí? Včelár vysvetlil, ako dlho vydrží a kedy sa stáva nezdravým

domaci med
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Mnohí Slováci veria, že med je potravina, ktorá vydrží navždy – vraj sa nepokazí ani po tisícoch rokov. Tento rozšírený mýtus sa traduje celé generácie, no pravda je trochu iná. Skúsený včelár vysvetlil, ako je to v skutočnosti s trvanlivosťou medu a čo sa s ním môže stať po čase.

domaci med

Mýtus o „nesmrteľnom“ mede

Med patrí medzi najstabilnejšie prírodné potraviny. Má vysoký obsah cukrov a veľmi málo vody, čo bráni rozmnožovaniu baktérií a plesní. Práve preto sa často hovorí, že sa nikdy nepokazí. Tento mýtus však nie je celkom pravdivý.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Zalejte vaječné škrupiny octom. Okamžite vyriešite nepríjemný problém

Známemu poľskému včelárovi Wojciechovi Margowniczymu, ktorý na sociálnej sieti TikTok vystupuje ako Včelár z Wąchocka, sa podarilo tento mýtus vyvrátiť. „Med môže stáť veľmi dlho a dá sa povedať, že sa nepokazí,“ vysvetlil vo videu. „Platí to však len vtedy, ak je správne uskladnený.

Prečo sa med po rokoch mení

Podľa odborníka je dôležité, aby bol zachovaný správny pomer cukrov a vody. Ak sa naruší, med môže začať kvasiť. Navyše, pri dlhodobom skladovaní dochádza aj k chemickým zmenám – z fruktózy sa vytvára látka hydroksymetylofurfural (HMF).

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Tu nikdy neskladujte chlieb. Nečudujte sa, že je na druhý deň tvrdý

Táto látka má síce antioxidačné a protizápalové účinky, no vo vyšších množstvách môže podľa niektorých výskumov poškodzovať bunky a pôsobiť karcinogénne.

Čím dlhšie med skladujeme, tým viac HMF sa v ňom tvorí,“ upozorňuje včelár. Dodáva, že na množstvo tejto látky vplýva nielen čas, ale aj teplota. Preto odporúča nenechávať med stáť celé roky: „Vždy hovorím, že med by sme mali spotrebovať do jedného roka,“ zdôraznil Margowniczy.

domaci med 1

Ako a kde med správne skladovať

Niektorí ľudia minú pohár medu za pár týždňov, iným vydrží mesiace. Ak si chcete zachovať jeho chuť aj prospešné látky, záleží nielen na čase, ale aj na podmienkach skladovania.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Prečo kyslá kapusta zhorkne? Najčastejšia chyba pri kvasení a tri pravidlá, ktoré zachránia chuť

Najvhodnejším miestom je chladná, tmavá miestnosť – napríklad špajza, pivnica alebo dvierka chladničky. Ak takýto priestor nemáte, môžete med uložiť aj do kuchynskej skrinky, ale vždy ďalej od zdrojov tepla ako je sporák, rúra, chladnička či radiátor. Dôležité je tiež vyhnúť sa priamemu slnečnému svetlu.

Ideálna teplota skladovania je pod 18 °C.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok
📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *