Zemiakový šalát je stálicou slovenských domácností – nechýba na sviatky ani pri bežných rodinných obedoch.
Občas sa však stane, že namiesto pekných kociek zemiakov dostaneme kašovitú hmotu, ktorá pokazí výsledný efekt. Hlavným dôvodom je obsah škrobu. Čím je ho viac, tým sú zemiaky po uvarení mäkšie a rýchlo sa rozpadnú.
Pri nákupe si možno všimnúť označenia podľa typu. Zemiaky typu B a C majú viac škrobu, sú vhodné skôr na kašu alebo pyré. Naopak, typ A obsahuje viac vody, je pevnejší a lepšie drží tvar, takže sa ideálne hodí do šalátov či zapekaných jedál. Problém nastáva vtedy, keď si doma nie ste istí, aký druh zemiakov vlastne máte.
Citrónová šťava ako záchrana
Ak chcete mať istotu, že sa zemiaky pri varení nerozpadnú, pomôže jednoduchý trik. Do vody pridajte trochu čerstvej citrónovej šťavy. Tá zabezpečí, že kocky zemiakov ostanú pevné aj po zmiešaní s majonézou či zeleninou.
Ideálne množstvo je asi dve polievkové lyžice na kilo zemiakov. Ak pripravujete menšiu porciu, postačí aj jedna lyžica. Pozor však na prehnané množstvo – priveľa kyslosti môže spôsobiť, že zemiaky zostanú tvrdé a nedovaria sa.
Malý detail, ktorý zmení výsledok
Citrónová šťava nielenže pomôže udržať správnu konzistenciu, ale dodá šalátu aj sviežu chuť. Vďaka nej bude aj tradičný recept pôsobiť ľahšie a zaujímavejšie.