Najchutnejšie vianočné nápoje. Recepty, ktoré chutia každému

vianocn napoje recept
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Chladné zimné večery si priam pýtajú dávku tepla a čaro Vianoc, ktoré dokonale doplnia jedinečné nápoje.

Od tradičného vareného vína z Európy po exotické chute Južnej Ameriky – každý región sveta ponúka svoje jedinečné nápoje, ktoré umocňujú sviatočnú náladu.

Objavte, ktoré nápoje sa oplatí vyskúšať, aby ste získali nové kulinárske zážitky a naplno pocítili ducha Vianoc.

Európska klasika plná korenistých aróm

V Európe sú vianočné nápoje neoddeliteľnou súčasťou osláv. Varené víno, známe ako Glühwein v Nemecku alebo vin chaud vo Francúzsku, je ikonou zimných trhov. Arómy škorice, klinčekov a pomarančov vytvárajú nezameniteľnú vôňu Vianoc.

Vo Veľkej Británii je populárny eggnog – krémový nápoj z mlieka, vajec a štipky alkoholu. Škandinávsky glögg, obohatený o mandle a hrozienka, vás prenesie do zimnej krajiny plnej mágie.

Recepty na prípravu:

  1. Varené víno:
    • Ingrediencie: 1 fľaša červeného vína, 1 pomaranč (na plátky), 1 škoricová tyčinka, 5 klinčekov, 2 PL medu alebo cukru.
    • Postup: Do hrnca nalejte víno, pridajte plátky pomaranča, škoricu, klinčeky a med. Na miernom ohni zohrejte, ale neprivádzajte do varu. Podávajte horúce v hrnčekoch.
  2. Eggnog:
    • Ingrediencie: 4 žĺtky, 100 g cukru, 500 ml mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 50 ml rumu alebo brandy (voliteľné), štipka muškátového orieška.
    • Postup: Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. V hrnci zohrejte mlieko a smotanu, postupne pridávajte do žĺtkovej zmesi. Na miernom ohni zahrievajte, kým zmes nezhustne. Na záver pridajte rum a posypte muškátovým orieškom. Podávajte teplé alebo studené.
  3. Glögg:
    • Ingrediencie: 1 fľaša červeného vína, 50 ml akvavitu (alebo iného likéru), 50 g hrozienok, 50 g mandlí, 1 škoricová tyčinka, 5 klinčekov.
    • Postup: Víno zohrejte spolu so škoricou a klinčekmi. Pridajte akvavit, hrozienka a mandle. Po miernom zohriatí podávajte s plátkom pomaranča.

Severná Amerika – spojenie tradície a kreativity

Na severoamerických stoloch kraľuje eggnog, ideálny na rodinné stretnutia. Kanaďania si obľúbili horúcu čokoládu so šľahačkou alebo jablkový mušt so škoricou, ktorý zahreje počas mrazivých večerov.

Recepty na prípravu:

  1. Horúca čokoláda:
    • Ingrediencie: 500 ml mlieka, 100 g horkej čokolády, šľahačka, štipka škorice.
    • Postup: Mlieko zohrejte, pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Podávajte so šľahačkou a štipkou škorice.
  2. Jablkový mušt so škoricou:
    • Ingrediencie: 1 l jablkového džúsu, 1 škoricová tyčinka, 5 klinčekov, 1 PL medu.
    • Postup: Jablkový džús zohrejte spolu s korením a medom. Po 10 minútach sceďte a podávajte teplé.

Exotické špeciality z Južnej Ameriky

Vianoce v Južnej Amerike očaria živými farbami a chuťami ovocných nápojov.

Recepty na prípravu:

  1. Ponche navideño:
    • Ingrediencie: 1 l vody, 200 g sušeného ovocia (figy, slivky, hrozienka), 2 tyčinky škorice, 1 pomaranč (na plátky), 50 ml rumu.
    • Postup: Sušené ovocie zohrejte vo vode spolu so škoricou a pomarančom. Po 20 minútach pridajte rum. Podávajte teplé.
  2. Quentão:
    • Ingrediencie: 500 ml červeného vína, 50 g cukru, 1 zázvor (nakrájaný), 1 pomaranč (na plátky).
    • Postup: Víno zohrejte s cukrom, pridajte zázvor a pomaranč. Podávajte horúce.

Domáce verzie ďalších nápojov

Príprava ďalších nápojov je rovnako jednoduchá. Hibiskusový bissap, matcha latte alebo letné bowle z Austrálie osviežia vašu domácu sviatočnú atmosféru.

Recepty na prípravu:

  1. Bissap:
    • Ingrediencie: 100 g sušených kvetov ibišteka, 1 l vody, kúsok zázvoru, 1 škoricová tyčinka, cukor podľa chuti.
    • Postup: Kvety ibišteka zalejte horúcou vodou, pridajte škoricu a nastrúhaný zázvor. Po 15 minútach sceďte, oslaďte podľa chuti a podávajte studené s ľadom.
  2. Matcha latte:
    • Ingrediencie: 1 ČL prášku matcha, 200 ml mlieka, 50 ml horúcej vody, 1 ČL medu.
    • Postup: Matchu rozmiešajte v horúcej vode, pridajte osladené a spenené mlieko. Podávajte teplé.
  3. Bowle:
    • Ingrediencie: 1 l perlivého vína, 500 ml pomarančového džúsu, 200 g nakrájaného ovocia (mango, ananás, citrusy).
    • Postup: Ovocie vložte do džbánu, zalejte vínom a džúsom. Podávajte chladené.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *