Najchutnejšie vianočné nápoje. Recepty, ktoré chutia každému

vianocn napoje recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chladné zimné večery si priam pýtajú dávku tepla a čaro Vianoc, ktoré dokonale doplnia jedinečné nápoje.

Od tradičného vareného vína z Európy po exotické chute Južnej Ameriky – každý región sveta ponúka svoje jedinečné nápoje, ktoré umocňujú sviatočnú náladu.

Objavte, ktoré nápoje sa oplatí vyskúšať, aby ste získali nové kulinárske zážitky a naplno pocítili ducha Vianoc.

Európska klasika plná korenistých aróm

V Európe sú vianočné nápoje neoddeliteľnou súčasťou osláv. Varené víno, známe ako Glühwein v Nemecku alebo vin chaud vo Francúzsku, je ikonou zimných trhov. Arómy škorice, klinčekov a pomarančov vytvárajú nezameniteľnú vôňu Vianoc.

Vo Veľkej Británii je populárny eggnog – krémový nápoj z mlieka, vajec a štipky alkoholu. Škandinávsky glögg, obohatený o mandle a hrozienka, vás prenesie do zimnej krajiny plnej mágie.

Recepty na prípravu:

  1. Varené víno:
    • Ingrediencie: 1 fľaša červeného vína, 1 pomaranč (na plátky), 1 škoricová tyčinka, 5 klinčekov, 2 PL medu alebo cukru.
    • Postup: Do hrnca nalejte víno, pridajte plátky pomaranča, škoricu, klinčeky a med. Na miernom ohni zohrejte, ale neprivádzajte do varu. Podávajte horúce v hrnčekoch.
  2. Eggnog:
    • Ingrediencie: 4 žĺtky, 100 g cukru, 500 ml mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 50 ml rumu alebo brandy (voliteľné), štipka muškátového orieška.
    • Postup: Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. V hrnci zohrejte mlieko a smotanu, postupne pridávajte do žĺtkovej zmesi. Na miernom ohni zahrievajte, kým zmes nezhustne. Na záver pridajte rum a posypte muškátovým orieškom. Podávajte teplé alebo studené.
  3. Glögg:
    • Ingrediencie: 1 fľaša červeného vína, 50 ml akvavitu (alebo iného likéru), 50 g hrozienok, 50 g mandlí, 1 škoricová tyčinka, 5 klinčekov.
    • Postup: Víno zohrejte spolu so škoricou a klinčekmi. Pridajte akvavit, hrozienka a mandle. Po miernom zohriatí podávajte s plátkom pomaranča.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Jedna z najzdravších rastlín sveta. Môžete ju pestovať aj doma v črepníku

Severná Amerika – spojenie tradície a kreativity

Na severoamerických stoloch kraľuje eggnog, ideálny na rodinné stretnutia. Kanaďania si obľúbili horúcu čokoládu so šľahačkou alebo jablkový mušt so škoricou, ktorý zahreje počas mrazivých večerov.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Tatry zo stoviek kilometrov: Inverzné počasie prinieslo úžasnú dohľadnosť

Recepty na prípravu:

  1. Horúca čokoláda:
    • Ingrediencie: 500 ml mlieka, 100 g horkej čokolády, šľahačka, štipka škorice.
    • Postup: Mlieko zohrejte, pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Podávajte so šľahačkou a štipkou škorice.
  2. Jablkový mušt so škoricou:
    • Ingrediencie: 1 l jablkového džúsu, 1 škoricová tyčinka, 5 klinčekov, 1 PL medu.
    • Postup: Jablkový džús zohrejte spolu s korením a medom. Po 10 minútach sceďte a podávajte teplé.

Exotické špeciality z Južnej Ameriky

Vianoce v Južnej Amerike očaria živými farbami a chuťami ovocných nápojov.

Recepty na prípravu:

  1. Ponche navideño:
    • Ingrediencie: 1 l vody, 200 g sušeného ovocia (figy, slivky, hrozienka), 2 tyčinky škorice, 1 pomaranč (na plátky), 50 ml rumu.
    • Postup: Sušené ovocie zohrejte vo vode spolu so škoricou a pomarančom. Po 20 minútach pridajte rum. Podávajte teplé.
  2. Quentão:
    • Ingrediencie: 500 ml červeného vína, 50 g cukru, 1 zázvor (nakrájaný), 1 pomaranč (na plátky).
    • Postup: Víno zohrejte s cukrom, pridajte zázvor a pomaranč. Podávajte horúce.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ruský super lacný reťazec chce otvoriť na Slovensku. Prečo je tak lacný?

Domáce verzie ďalších nápojov

Príprava ďalších nápojov je rovnako jednoduchá. Hibiskusový bissap, matcha latte alebo letné bowle z Austrálie osviežia vašu domácu sviatočnú atmosféru.

Recepty na prípravu:

  1. Bissap:
    • Ingrediencie: 100 g sušených kvetov ibišteka, 1 l vody, kúsok zázvoru, 1 škoricová tyčinka, cukor podľa chuti.
    • Postup: Kvety ibišteka zalejte horúcou vodou, pridajte škoricu a nastrúhaný zázvor. Po 15 minútach sceďte, oslaďte podľa chuti a podávajte studené s ľadom.
  2. Matcha latte:
    • Ingrediencie: 1 ČL prášku matcha, 200 ml mlieka, 50 ml horúcej vody, 1 ČL medu.
    • Postup: Matchu rozmiešajte v horúcej vode, pridajte osladené a spenené mlieko. Podávajte teplé.
  3. Bowle:
    • Ingrediencie: 1 l perlivého vína, 500 ml pomarančového džúsu, 200 g nakrájaného ovocia (mango, ananás, citrusy).
    • Postup: Ovocie vložte do džbánu, zalejte vínom a džúsom. Podávajte chladené.

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *