Najhoršie, čo môžete dať do vývaru. Slováci to ale robia stále

vyvar kuraci
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Máte v kuchyni každú nedeľu vývar? Myslíte si, že by ste ho dokázali pripraviť aj so zatvorenými očami? Ale ste si istí? Určite si prečítajte tento článok až do konca a zistite, či nerobíte základnú chybu.

Určite so mnou budete súhlasiť, že vývar je kráľom slovenských polievok. A nie je sa čomu čudovať, pretože je naozaj veľmi chutný a výživný. Navyše je skvelý ako domáci liek proti prechladnutiu, alebo žalúdočným problémom.

A hoci sa môže zdať, že každý Slovák vie, ako sa taká obľúbená polievka pripravuje, je to len zdanie. Ukazuje sa, že mnohí z nás do domácej polievky pridávajú zbytočné prísady, ktoré môžu byť pri konzumácii veľkého množstva škodlivé. Navyše, vývar nie je jediným pokrmom, do ktorého ho používame. O to dôležitejšie je zistiť, o aký výrobok presne ide.

Je lepšie ho nepridávať

Aby bol vývar dokonalý, musí obsahovať farebnú zeleninu, kvalitné mäso (najlepšie 2-3 druhy) a aromatické korenie s novým korením a bobkovým listom na čele.

Tu by sme mohli dať bodku. Bohužiaľ, nie vždy sa to podarí. Mnohí Slováci pridávajú do vriaceho vývaru aj obľúbenú a na použitie pripravenú tzv. jarzynku. Robia to z konkrétneho dôvodu, aby ešte viac obohatili chuť a vôňu vriacej polievky. Bohužiaľ, zároveň zabúdajú na veľmi dôležitú vec, zloženie takýchto výrobkov necháva veľa priestoru na zamyslenie.

Prečo?

Hotové zeleninové výrobky obsahujú umelé farbivá a zvýrazňovače chuti, konzervačné látky a, čo je najproblematickejšie, glutaman sodný. A táto krátka informácia stačí na to, aby sa vám v hlave rozsvietila červená kontrolka. Prečo?

Pretože sa ukázalo, že glutaman sodný môže pri konzumácii veľkého množstva nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie. Môžu sa objaviť bolesti hlavy aj brucha, nadmerné potenie, slabosť a dokonca aj necitlivosť. Navyše sa môžu objaviť aj nežiaduce zmeny na pokožke v podobe nepríjemnej žihľavky.

Ako teda sami vidíte, pri varení domácich jedál vrátane vývaru je lepšie sa tejto zložke vyhnúť. Glutaman sodný je označený ako E621, preto vám odporúčam nakupovať rozumne a kontrolovať zloženie jednotlivých výrobkov. Táto zložka sa veľmi často nachádza v spracovaných potravinách, ktoré sa vo všeobecnosti nepovažujú za veľmi zdravé. Patria medzi ne napríklad čipsy, polievky a instantné alebo rýchle jedlá.

Skôr ako sa rozlúčime, ešte raz vás vyzývam, aby ste boli ostražití a dôkladne analyzovali zloženie výrobkov, ktoré kupujete. Zdravie je predsa na prvom mieste. A ak tak veľmi túžite obohatiť chuť svojho vývaru alebo iného pokrmu, vždy môžete použiť domácu bujónovú kocku vyrobenú výlučne zo zeleniny a korenia.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *