Najhoršie, čo môžete dať do vývaru. Slováci to ale robia stále

vyvar kuraci
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Máte v kuchyni každú nedeľu vývar? Myslíte si, že by ste ho dokázali pripraviť aj so zatvorenými očami? Ale ste si istí? Určite si prečítajte tento článok až do konca a zistite, či nerobíte základnú chybu.

Určite so mnou budete súhlasiť, že vývar je kráľom slovenských polievok. A nie je sa čomu čudovať, pretože je naozaj veľmi chutný a výživný. Navyše je skvelý ako domáci liek proti prechladnutiu, alebo žalúdočným problémom.

A hoci sa môže zdať, že každý Slovák vie, ako sa taká obľúbená polievka pripravuje, je to len zdanie. Ukazuje sa, že mnohí z nás do domácej polievky pridávajú zbytočné prísady, ktoré môžu byť pri konzumácii veľkého množstva škodlivé. Navyše, vývar nie je jediným pokrmom, do ktorého ho používame. O to dôležitejšie je zistiť, o aký výrobok presne ide.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Rastlina, ktorá krásne vonia a odpudzuje kliešte zo záhrady

Je lepšie ho nepridávať

Aby bol vývar dokonalý, musí obsahovať farebnú zeleninu, kvalitné mäso (najlepšie 2-3 druhy) a aromatické korenie s novým korením a bobkovým listom na čele.

Tu by sme mohli dať bodku. Bohužiaľ, nie vždy sa to podarí. Mnohí Slováci pridávajú do vriaceho vývaru aj obľúbenú a na použitie pripravenú tzv. jarzynku. Robia to z konkrétneho dôvodu, aby ešte viac obohatili chuť a vôňu vriacej polievky. Bohužiaľ, zároveň zabúdajú na veľmi dôležitú vec, zloženie takýchto výrobkov necháva veľa priestoru na zamyslenie.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Domáce sirupy na imunitu z jarných bylín: Púpava, žihľava a medovka

Prečo?

Hotové zeleninové výrobky obsahujú umelé farbivá a zvýrazňovače chuti, konzervačné látky a, čo je najproblematickejšie, glutaman sodný. A táto krátka informácia stačí na to, aby sa vám v hlave rozsvietila červená kontrolka. Prečo?

Pretože sa ukázalo, že glutaman sodný môže pri konzumácii veľkého množstva nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie. Môžu sa objaviť bolesti hlavy aj brucha, nadmerné potenie, slabosť a dokonca aj necitlivosť. Navyše sa môžu objaviť aj nežiaduce zmeny na pokožke v podobe nepríjemnej žihľavky.

Ako teda sami vidíte, pri varení domácich jedál vrátane vývaru je lepšie sa tejto zložke vyhnúť. Glutaman sodný je označený ako E621, preto vám odporúčam nakupovať rozumne a kontrolovať zloženie jednotlivých výrobkov. Táto zložka sa veľmi často nachádza v spracovaných potravinách, ktoré sa vo všeobecnosti nepovažujú za veľmi zdravé. Patria medzi ne napríklad čipsy, polievky a instantné alebo rýchle jedlá.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Ľudia začínajú piť kávu s avokádom. Má to veľa benefitov

Skôr ako sa rozlúčime, ešte raz vás vyzývam, aby ste boli ostražití a dôkladne analyzovali zloženie výrobkov, ktoré kupujete. Zdravie je predsa na prvom mieste. A ak tak veľmi túžite obohatiť chuť svojho vývaru alebo iného pokrmu, vždy môžete použiť domácu bujónovú kocku vyrobenú výlučne zo zeleniny a korenia.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *