Najhoršie, čo môžete dať do vývaru. Slováci to ale robia stále

vyvar kuraci

Máte v kuchyni každú nedeľu vývar? Myslíte si, že by ste ho dokázali pripraviť aj so zatvorenými očami? Ale ste si istí? Určite si prečítajte tento článok až do konca a zistite, či nerobíte základnú chybu.

Určite so mnou budete súhlasiť, že vývar je kráľom slovenských polievok. A nie je sa čomu čudovať, pretože je naozaj veľmi chutný a výživný. Navyše je skvelý ako domáci liek proti prechladnutiu, alebo žalúdočným problémom.

A hoci sa môže zdať, že každý Slovák vie, ako sa taká obľúbená polievka pripravuje, je to len zdanie. Ukazuje sa, že mnohí z nás do domácej polievky pridávajú zbytočné prísady, ktoré môžu byť pri konzumácii veľkého množstva škodlivé. Navyše, vývar nie je jediným pokrmom, do ktorého ho používame. O to dôležitejšie je zistiť, o aký výrobok presne ide.

Je lepšie ho nepridávať

Aby bol vývar dokonalý, musí obsahovať farebnú zeleninu, kvalitné mäso (najlepšie 2-3 druhy) a aromatické korenie s novým korením a bobkovým listom na čele.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Úžasná potravina, ktorá vám zníži cholesterol o polovicu. Dajte si ju ale v správny čas

Tu by sme mohli dať bodku. Bohužiaľ, nie vždy sa to podarí. Mnohí Slováci pridávajú do vriaceho vývaru aj obľúbenú a na použitie pripravenú tzv. jarzynku. Robia to z konkrétneho dôvodu, aby ešte viac obohatili chuť a vôňu vriacej polievky. Bohužiaľ, zároveň zabúdajú na veľmi dôležitú vec, zloženie takýchto výrobkov necháva veľa priestoru na zamyslenie.

Prečo?

Hotové zeleninové výrobky obsahujú umelé farbivá a zvýrazňovače chuti, konzervačné látky a, čo je najproblematickejšie, glutaman sodný. A táto krátka informácia stačí na to, aby sa vám v hlave rozsvietila červená kontrolka. Prečo?

Pretože sa ukázalo, že glutaman sodný môže pri konzumácii veľkého množstva nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie. Môžu sa objaviť bolesti hlavy aj brucha, nadmerné potenie, slabosť a dokonca aj necitlivosť. Navyše sa môžu objaviť aj nežiaduce zmeny na pokožke v podobe nepríjemnej žihľavky.

TENTO ČLÁNOK PREČÍTALI VŠETCI:  Už raz prevarenú vodu nesmiete znovu prevariť a použiť. Toto je dôvod

Ako teda sami vidíte, pri varení domácich jedál vrátane vývaru je lepšie sa tejto zložke vyhnúť. Glutaman sodný je označený ako E621, preto vám odporúčam nakupovať rozumne a kontrolovať zloženie jednotlivých výrobkov. Táto zložka sa veľmi často nachádza v spracovaných potravinách, ktoré sa vo všeobecnosti nepovažujú za veľmi zdravé. Patria medzi ne napríklad čipsy, polievky a instantné alebo rýchle jedlá.

Skôr ako sa rozlúčime, ešte raz vás vyzývam, aby ste boli ostražití a dôkladne analyzovali zloženie výrobkov, ktoré kupujete. Zdravie je predsa na prvom mieste. A ak tak veľmi túžite obohatiť chuť svojho vývaru alebo iného pokrmu, vždy môžete použiť domácu bujónovú kocku vyrobenú výlučne zo zeleniny a korenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *